17.6 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialPromisiuni de campanie: renaşterea flotei maritime şi oraşe fără taxe

Promisiuni de campanie: renaşterea flotei maritime şi oraşe fără taxe

Cu câteva luni înainte de alegerile locale, candidaţii se întrec în promisiuni care mai de care mai ine­dite. Aţi putut citi în România liberă ediţia de SE, săptămâna trecută, despre planurile politicienilor din Galaţi. Nici cei din Constanţa nu se lasă mai prejos.

Una dintre cele mai inedite promisiuni de campanie vine de la Partidul Poporului Dan Diaconescu. Reprezentanţii acestuia vor nici mai mult, nici mai puţin decât refacerea flotei maritime a României. Cum şeful de sindicat din Şantierul Naval Constanţa se află pe listele PP-DD pentru consilieri, conducerea partidului a organizat o întâlnire cu muncitorii de la SNC. “O navă costă 10-15 milioane de euro. Vrem să construim două-trei nave pe an, pe care să le exploateze statul”, a spus Marian Vasiliev, candidatul partidului la postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. El crede că în câţiva ani am putea avea o serie de vapoare care ar aduce profit statului şi nu exlude
chiar ideea ca autorităţile locale şi/sau judeţene să investească în construcţia vaselor.

O salbă de porturi

O idee legată de Marea Neagră are şi Silviu Wagner, candidat independent la Consiliul Local Constanţa. Acesta vrea să construiască o salbă de mici porturi de agrement pe o bună porţiune din faleza municipiului, unde să poată acosta navele de agerement. Un astfel de port există deja, în Constanţa, şi nu este nici pe departe folosit la întreaga capacitate. Wagner consideră însă că mulţi constănţeni au câte o barcă, mai mare sau mai mică, şi că proiectul său este necesar. Mai mult, el doreşte să creeze şi un mic aeroport, în exteriorul oraşului, unde să poată ateriza avioane uşoare sau elicoptere. Până atunci, Wagner asfaltează, de unul singur, gropile din asfalt, cu un utilaj adus din Anglia, de la o societate comercială pe care o reprezintă în România.

Băi comunale pentru săraci

Există politicieni care se ocupă însă şi de probleme mai mici, nu neapărat de refacerea flotei şi construirea de porturi de agrement. Dinu Gheorghe, candidat la Primăria Constanţa din partea PP-DD, are o idee inedită pentru populaţia săracă din cartierul Palazu Mare. “Am fost în vizită acolo şi am observat că multe case nu au apă potabilă şi oamenii nu au unde să se spele. Vreau să construiesc în zonă o baie comunală, care să poată fi folosită de aceste persoane”, spune Dinu Gheorghe, fost şef de servicii secrete.

Judeţ cu taxe zero

Una dintre promisiunile care cu siguranţă a atras atenţia în această campanie electorală a venit de la Gheorghe Donţu, candidatul Partidului Ecologist Român la Primăria Constanţa, fost şef al PSD. Pe scurt, el promite un oraş în care constănţenii nu vor mai plăti taxe. Principiul este următorul, explică Donţu: gunoiul pe care îl aruncă oamenii (“60% din tot ce cumpărăm aruncăm”, spune el) ar putea fi reciclat. Fiecare familie va primi un card de la primărie, iar cardul va fi introdus într-un automat în care vor fi aruncate apoi şi deşeurile reciclabile. Pentru cantitatea înregistrată se va primi o chitanţă de confirmare cu suma aferentă, care va fi evidenţiată automat la biroul de taxe şi impozite.

Sistemul va fi aplicat în tot judeţul, promite Dumitru Bădrăgan, candidat PER la Consiliul Judeţean, astfel că nici o persoană din Constanţa nu va mai plăti taxe locale.

O altă idee inedită de campanie are candidatul Alianţei pentru Constanţa, Christian Gigi Chiru, la primărie. Acesta spune că vrea ca municipiul să-şi depună candidatura pentru a deveni capitală culturală europeană. “Vom atrage investiţii de 400 de milioane de euro”, spune Chiru. Potrivit acestuia, banii vor putea fi folosiţi chiar şi pentru reabilitarea termică a blocurilor. Rândul României pentru a mai desemna un oraş drept capitală europeană vine de-abia în 2020.

Spitale de… campanie

Deşi Spitalul Judeţean Constanţa are încă secţii nerenovate de zeci de ani, sau poate tocmai din acest motiv, un candidat promite că va construi cel mai modern spital din judeţ. Este vorba despre liberalul Iurin Pancencu, din Năvodari. “Am avut deja discuţii cu investitori interesaţi de această idee, care doresc să finanţeze integral proiectul. Primăria trebuie să pună la dispoziţie numai terenul”, spune Pancencu. El promite că noua unitate va oferi o gamă completă de servicii: consultaţii, analize, investigaţii RMN, maternitate.     Text Box:

Cele mai citite

Exigență în ipocrizia învățământului superior românesc

Suntem din nou la coada Uniunii Europene, în ceea ce privește educația populației, după cum relevă ultimele date publicate de Eurostat, dar acest lucru,...

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă