12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialProiectaţi-vă inteligent instalaţia electrică

Proiectaţi-vă inteligent instalaţia electrică

Cel mai important argument în proiectarea atentă a instalaţiei electrice este siguranţa. Ştiind cât mai exact ce vrem să conectăm la curent electric şi care este consumul aproximat pentru locuinţă, ne putem feri de surpriza unui scurtcircuit care să genereze incendii.

Astfel, începând chiar din momentul proiectării locuinţei, faceţi o copie a amprentei casei şi însemnaţi, în dreptul fiecărei camere, echipamentele electrice sau electronice pe care intenţionaţi să le achiziţionaţi. Atenţie, nu este vorba de achiziţii imediate, ci de o proiectare ideală a casei.

În acest mod vă puteţi asigura că, dacă la un moment dat aveţi posibilitatea de a monta aer condiţionat, de exemplu, această opţiune a fost luată în calcul. Astfel, veţi avea deja pregătit un circuit dedicat, apoi prize, întrerupătoare şi orice alt accesoriu necesar unui control cât mai bun al echipamentului.

Trebuie să ştiţi că aceste echipamente sunt de două tipuri: echipamente mari şi mici consumatoare de energie. Din prima categorie fac parte produsele precum maşinile de spălat, aparatele de aer condiţionat, radiatoarele, instalaţia pentru căzile cu hidromasaj etc. Acestea au nevoie obligatorie de prize dedicate şi, implicit, de circuite separate. Din cea de-a doua categorie fac parte electrocasnicele mici care pot fi arondate aceluiaşi circuit electric.

Cum stabilirea numărului de aparate şi de prize se află în relaţie directă cu stabilirea numărului de circuite care va trebui să plece din tabloul electric, este bine să ştiţi că o separare cât mai judicioasă a acestor circuite este mai sigură. Mai mult, având pentru fiecare priză un circuit separat, în cazul unei defecţiuni va fi afectată doar priza respectivă, restul instalaţiei putând funcţiona fără probleme.

De asemenea, ţineţi cont de numărul de întrerupătoare pe care le doriţi în casă. Nu uitaţi să treceţi în planuri şi echipamentele electrice cu funcţii suplimentare, cum sunt instalaţiile electrice cu detectoare de mişcare pentru garaje sau subsoluri, termostate, întrerupătoare cu temporizator etc.

Cereţi întotdeauna sfatul unui electrician pentru a fi siguri că nu aţi uitat niciun element important şi pentru a avea un calcul cât mai bun al consumului total. Acest calcul vă va fi de folos şi în momentul în care veţi depune cerere de branşare la sistemul electric public.

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă