25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialProfesorii primesc explicaţii în loc de bani

Profesorii primesc explicaţii în loc de bani

La Galaţi, profesorii din învăţământul preuniversitar nu vor primi în cursul acestei luni plata tranşei pe primul trimestru a drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti. Modul în care au aflat profesorii această veste a stârnit puternice controverse.

Şcolile au primit un e-mail de la Serviciul Buget din cadrul Primăriei Galaţi, prin care se spunea doar că în această lună nu vor fi plătite drepturile salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti, fără să se ofere vreo explicaţie cu privire la cauzele care au dus la această măsură sau detalii în legătură cu data la care cadrele didactice îşi vor putea încasa banii aferenţi trimestrului întâi. Absenţa unor astfel de explicaţii a creat panică în sistem şi au apărut zvonuri şi interpretări care au pus pe jar profesorii.

Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi a ameninţat că va da în judecată municipalitatea dacă nu va prezenta un document oficial prin care să se motiveze amânarea plăţilor.

Abia după ce a izbucnit scandalul, municipalitatea a emis un comunicat de presă în care se spunea că „dintr-o regretabilă eroare, e-mailul adresat unităţilor de învăţământ nu a conţinut şi ataşamentul cu explicaţia motivelor care au generat această situaţie, determinată de faptul că la nivelul municipiului Galaţi, bugetul anului 2013 încă nu a fost adoptat, această procedură urmând să se finalizeze, conform termenelor legale, cel mai devreme până la sfârşitul lunii martie”.

Nu sunt bani pentru că lipseşte o HG

Potrivit comunicatului Primăriei Galaţi, o altă cauză pentru care profesorii îşi vor primi cu întârziere drepturile salariale câştigate în instanţe este faptul că Ministerul Finanţelor încă nu a repartizat sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, aceste sume fiind destinate atât finanţării de bază a unităţilor de învăţământ, cât şi pentru plata drepturilor salariale stabilite de instanţele de judecată pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar. Repartizarea acestor sume se va face de către Direcţia Generală a Finanţelor (DGFP) Galaţi, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern (HG) referitoare la metodologia de calcul pentru determinarea costului standard pe elev sau preşcolar şi finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

Cu scuze, rămâne pe aprilie

Profesorii s-au ales cu promisiunea că vor primi banii în aprilie: “În plus, din cauza termenelor necesare pentru verificarea sumelor alocate pentru plata hotărârilor judecătoreşti, verificare atribuită inspectoratelor şcolare şi Trezoreriei, plata acestor drepturi obţinute în urma hotărârilor judecătoreşti nu va putea fi făcută mai devreme de începutul lunii aprilie”, se mai spune în comunicatul Primăriei Galaţi. Biroul de presă al primăriei şi-a prezentat scuze pentru mesajul de e-mail transmis către unităţile şcolare de Serviciul Buget din cadrul primăriei.

7.000 de profesori aşteaptă plata tranşei

În unităţile şcolare gălăţene sunt aproape 7.000 de cadre didactice care au de recuperat bani atât de pe urma neaplicării Legii 221/2008, cu privire la majorarea salariilor din învăţământ cu 34%, cât şi de pe urma neaplicării legii cu privire la plata primelor de vacanţă aferente anilor 2008-2009.

Există profesori cu grad didactic I şi vechime mare în învăţământ care au de recuperat chiar şi câte 10.000 de lei. După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât acordarea drepturilor salariale restante pentru perioada 2008-2009, plăţile în tranşe trimestriale au început în cursul anului trecut.


 
Cele mai citite

De la Palatul Victoria la Înalta Poartă. “Sultanul” Erdogan, unul dintre cei mai vechi lideri europeni, l-a primit pe premierul Ciolacu

După ce, acum o lună, l-a primit pe vicepreședintele Turciei, Cevdet Yılmaz, la București, premierul Marcel Ciolacu a fost primit, în ziua de 21...

FOTO. Nicușor Dan plantează copaci în campanie, dar lasă iarba înaltă de peste un metru, în centrul Capitalei. Ciucu îi calcă pe urme primarului...

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, vrea să arate, în campania electorală, că este preocupat de spațiile verzi, filmându-se plantând copaci, în timp ce...

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...
Ultima oră
Pe aceeași temă