31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialProcesul privind incendiul din Maternitatea Giuleşti, amânat

Procesul privind incendiul din Maternitatea Giuleşti, amânat

Procesul în care o asistentă şi mai mulţi medici de la Maternitatea Giuleşti au fost trimişi în judecată în legătură cu incendiul din 16 august 2010 a fost amânat luni, la Judecătoria Sectorului 6, dezbaterile urmând să fie reluate în 7 februarie,  potrivit Mediafax.

Judecătoria sectorului 6 a amânat, luni, de la primul termen, judecarea acestui proces, după ce medicii Adrian Toma şi Bogdan Marinescu au cerut termen pentru pregătirea apărării.

Luni, la instanţă s-au prezentat toţi inculpaţii din acest proces, precum şi mai multe părţi civile şi vătămate.

Medicii Adrian Toma şi Bogdan Marinescu au fost singuri, fără avocaţi, motiv pentru care au şi cerut un termen instanţei pentru a-şi angaja apărători şi pentru a-şi pregăti apărarea.

În acelaşi context şi unele dintre părţile civile şi vătămate prezente la termenul de luni au făcut aceeaşi solicitare arătând că vor să-şi angajeze avocaţi.

Procurorul de şedinţă a admis aceste solicitări, astfel că instanţa a decis amânarea procesului până în 7 februarie, termen pentru care instanţa va emite adrese unora dintre părţile vătămate care încă nu s-au constituit părţi civile în dosar pentru a preciza dacă se constituie părţi civile, cu ce sume, ce reprezintă ele şi să aducă acte doveditoare.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au deferit justiţiei pe Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Profesor dr. Panait Sârbu”, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, precum şi pe Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Adrian Ioan Toma şi Gigel Oprea, acuzaţi de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, a informat, în 7 decembrie, instituţia.

În 16 august, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, a izbucnit un incendiu în urma căruia şase nou-născuţi aflaţi în salon, au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave. De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 de lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte din salon.

Prin natura sa, circumstanţele şi consecinţele produse, evenimentul prezintă unicitate în plan naţional, având un impact social deosebit.

Din probatoriul administrat pe parcursul urmăririi penale a rezultat că în 16 august, potrivit planificării era de serviciu la salonul de Terapie – Intensivă nou-născuţi ai Secţiei Neonatologie, pe o tură de 12 ore,care a început la ora 7.00 şi se finaliza la orele 19.00, Florentina Daniela Cârstea – asistentă medicală. Aceasta nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24 a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor, cu consecinţe extrem de grave, respectiv decesul a şase nou-născuţi şi vătămarea gravă a altor cinci.

Bogdan Marinescu, în calitate de manager al spitalului, nu a întreprins demersuri pentru înfiinţarea în cadrul unităţii spitaliceşti a Serviciului Intern de Prevenire şi Protecţie astfel cum prevăd dispoziţiile Legii 319/2006. Acest serviciu ar fi trebuit să aibă în competenţă inclusiv analizarea alegerii, cumpărării, întreţinerii şi utilizării echipamentelor de muncă, a echipamentelor de protecţie colectivă şi individuală şi care ar fi putut identifica pericolele şi riscurile de natură electrică, aspect care a avut un rol favorizant în producerea incendiului.

La rândul său, Vasile Dima, în calitate de şef al serviciului tehnic în cadrul spitalului şi responsabil cu protecţia şi prevenirea incendiilor în cadrul aceleiaşi unităţii, nu şi-a respectat obligaţiile referitoare la revizia şi întreţinerea instalaţiei electrice şi nu a luat măsuri de organizare a activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor, factori care au contribuit la producerea, amplificarea şi neluarea măsurilor imediate de stingere a incendiului.

Ioan Adrian Toma, în calitate de şef al Secţiei de Neonatologie din cadrul spitalului, a gestionat defectuos resursele umane existente şi nu a luat măsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanenţă, pe orice tură, la Salonul de Terapie Intensivă nou – născuţi, a numărului de asistente medicale prevăzut de dispoziţiile legale în vigoare la data de 16 august.

Inculpatul Oprea Gigel, electrician în cadrul spitalului, şi-a îndeplinit în mod superficial obligaţia prevăzută în fişa postului, de întreţinere în stare de funcţionare a instalaţiilor electrice, cu prilejul verificării efectuate în 13 august, neconstatând detensionarea elementelor elastice ale prizei, de la care s-a declanşat incendiul, respectiv pierdea caracteristicii de strângere/apăsare a lamelelor de contact bipolar.

Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fiecăruia dintre inculpaţi a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul s-a soldat cu decesul a şase nou-născuţi şi vătămarea gravă a altor cinci, la care s-a adăugat afectarea bunului mers al activităţii unităţii spitaliceşti şi producerea de pagube materiale.

Toate aspectele enumerate anterior şi care atrag răspunderea inculpaţilor Cârstea Florentina Daniela, Marinescu Bogdan, Dima Vasile, Toma Adrian Ioan şi Oprea Gigel, atrag în mod corelativ răspunderea penală a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, susţin procurorii.

Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex- Petroşani, au fost în sensul că incendiul izbucnit în salonul de Terapie – Intensivă pentru nou-născuţi a fost cauzat de supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat. Cauza a fost una de natură electrică, fiind determinată de un proces fizico-chimic incendiv şi nu exploziv.

 

Cele mai citite

Accident rutier cu 12 răniți în București. A fost implicat un microbuz cu muncitori nepalezi. Șoferul ar fi consumat alcool

12 oameni au fost trimiși la spital în urma unui accident rutier care s-a produs în centrul Bucureștiului în noaptea de duminică spre luni,...

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...

Cel mai persistent parfum pentru femei

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă