-0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialPrincipele Albert II de Monaco a fost incoronat oficial

Principele Albert II de Monaco a fost incoronat oficial

In micul stat Monaco, ceremoniile de trei zile prilejuite de incoronarea principelui Albert II au luat sfarsit sambata, ziua nationala a principatului, printr-o liturghie pontificala celebrata la catedrala orasului de catre arhiepiscopul arhidiocezei de Monaco, Bernard Barsi, la care au participat 800 de invitati de marca – au informat AFP si Reuters.

Fiu al actritei Grace Kelly si al fostului principe Rainier, decedat la data de 6 aprilie 2005, la 81 de ani, dupa 55 de ani de guvernare, Albert II de Monaco (47 de ani) a primit o educatie aleasa, studiind in SUA stiintele politice si activand mai apoi la Paris, New York si in marina franceza. El a participat la numeroase competitii sportive, printre care raliul Paris-Dakkar din 1985 sau Jocurile Olimpice, unde a fost prezent de patru ori la intrecerile de bob, castigand locul 7 la campionatul mondial pentru acest sport. Albert a fost implicat intr-un scandal amoros, care putea sa-l coste tronul, cu o stewardesa de origine africana, cu care are un fiu nelegitim.
La ceremonia de urcare pe tron au participat doar doi sefi de stat, presedintele Olafur Ragnar Grimsson al Islandei si cei doi capitani regenti ai statului San Marino.
Printre ceilalti participanti s-au numarat surorile sale, Stephanie si Caroline, si sotul acesteia din urma, printul Ernst August de Hanovra, precum si numerosi reprezentanti ai familiilor regale europene, mai putin cea a Spaniei, cu care principatul monegasc nu are relatii prea bune pe moment. Dupa slujba religioasa, a care s-au facut auzite misa de Schubert, o cantata de Johann Sebastian Bach si Te Deum-ul lui Mozart, si dupa binecuvantarea principelui de catre trimisul special al Sanctitatii Sale Benedict XVI, monseniorul Fortunato Baldelli, cortegiul princiar a iesit in aplauzele celor prezenti din catedrala impodobita cu crini albi si trandafiri rosii si s-a indreptat spre piata palatului, unde asteptau aproximativ 2.000 de persoane.
Acolo a fost intonat imnul monegasc si s-a dat ultimul onor drapelului fostului principe, in locul caruia a fost arborat drapelul nou-inscaunatului Albert.
Invitatii principelui au participat la o serata de gala, marcata de reprezentatia operei “Calatoria la Reims” de Rossini, cu un cost estimat la 2 milioane euro.

Cele mai citite

Deca acoperă manevrele rectorului Universității din București

Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, închide ochii la manevrele rectorului Universității din București (UB), Marian Preda, pentru angajarea lui Bogdan Oprea, fost purtător...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

Igor Ghirkin, opozant al puterii ruse, va fi judecat joia viitoare la Moscova

Procesul influentului naţionalist rus Igor Ghirkin, fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicat în organizarea anexării Crimeii şi a trupelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă