22.9 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialPrimele zile ale noii administrații la Casa Albă au fost tensionate. Donald...

Primele zile ale noii administrații la Casa Albă au fost tensionate. Donald Trump – război cu presa, pace cu CIA

Noul președinte al SUA și-a început mandatul cu stângul. Sfătuit de toți consilierii să nu intre în conflict cu presa și cu serviciile secrete, cu CIA în special, Donald Trump i-a ascultat pe jumătate. Și a declarat război presei.

În prima zi plină ca președinte al SUA, Donald Trump a făcut o vizită la sediul CIA, ca să facă pace, dar cu această ocazie a pornit o tiradă împotriva jurnaliștilor, care ar fi minimalizat prezența cetățenilor la ceremonia publică de învestire.

„Jurnaliștii, cei mai necinstiți de pe pamânt”

Trump a catalogat presa ca mincinoasă, supărat de imaginile aeriene ce comparau prezența oamenilor la învestirea lui Barack Obama cu cea de la învestirea sa. De supărare, l-a însărcinat pe purtătorul de cuvânt, Sean Spicer, să transmită un mesaj foarte clar și foarte dur presei, așa, de la început. Trump i-a catalogat pe jurnaliști ca fiind „dintre ființele umane cele mai necinstite de pe pământ”, iar Spicer a refuzat să răspundă întrebărilor la conferința de presă de la Casa Albă, transmițând doar mesajul că președintele se va adresa direct cetățenilor.

N-ar fi fost vreo uimire dacă se rezuma doar la atât, jurnaliștii au fost amenințați pe toată durata campaniei și se așteptau să aibă un început dificil cu noua administrație. Însă Spicer a mers până acolo încât a afirmat că, total opus reportajelor „rușinoase” apărute în mass-media, „aceasta a fost cea mai mare mulțime văzută vreodată la o învestitură”. Șoc pentru jurnaliștii acreditați la Casa Albă să aibă parte de astfel de „manipulări grosolane”.  Mai mult, reprezentanți ai lui Donald Trump au cerut Serviciului Național pentru Parcuri să nu mai folosească, temporar, contul de Twitter, după ce instituția a publicat imaginile incriminate.

Către CIA: „Vă iubesc!”

Oarecum potolit după lupta cu presa, Donald Trump, aflat în vizită la sediul CIA din Langley, Virginia, i-a asigurat pe ofițerii Agenției că va susține activitatea acestora „1.000%”, având un discurs socotit de presă (!) de-a dreptul patetic.

„Sunt în întregime cu voi! Vă iubesc, vă respect. Nimeni nu are sentimente mai puternice pentru comunitatea de informații și de CIA ca Donald Trump”, a precizat acesta. „Vom face lucruri fantastice!”. E adevărat că șeful în exercițiu al Agenției, John Brennan, îl sfătuise pe viitorul președinte „să se disciplineze”, pentru că activitățile CIA în numele securității naționale „depășesc persoana sa”!

Mike Pompeo, omul ales de Donald Trump pentru a conduce CIA, încă nu a fost confirmat de Congres. Între timp, afară se desfășura un impresionant marș al femeilor împotriva lui Donald Trump, la care au fost prezente multe celebrități. Madonna l-a numit „marșul revoluționar al iubirii”. Cum ieri, Donald și Melania aniversează 12 ani de la căsătorie, femeile au avut și un mesaj pentru aceasta: „Melania, clipește de două ori dacă vrei să te salvăm!”. Marșul a strâns peste un milion de femei, atât în SUA, cât și în Europa.

Au făcut curat pe site-ul Casei Albe

Orice se poate spune despre proaspăta Administrație Trump, dar nu că ar fi pierdut timp până să-și intre în atribuții. La doar câteva minute după ce Donald Trump a preluat prerogativele puterii de la Washington, de pe site-ul oficial al Casei Albe au dispărut aproape toate referințele legate de schimbările climatice, reprezentând politicile Administrației Obama în acest domeniu. Au rămas doar angajamentele noului președinte, de a elimina prevederile pentru salvarea mediului, pe care, așa cum a declarat în campanie, le consideră „o făcătură”.

De pe „whitehouse.gov” a dispărut și pagina dedicată minorităților sexuale. De asemenea, Trump poate posta acum pe contul oficial de Twitter al Casei Albe, sub pseudonimul oficial de POTUS. Însă Trump ar vrea să continue să posteze de pe contul său, unde are infinit mai mulți abonați. 

Primele acțiuni ale noului președinte

La câteva minute după finalul ceremoniei de învestitură, Trump a semnat primele acte oficiale. A trimis Senatului nominalizarile pentru portofoliile Cabinetului său, a cerut stabilirea unei Zile Naționale a Patriotismului și a semnat o derogare care să-i permită generalului în rezervă James Mattis să ocupe funcția de secretar pentru Apărare. Totodată, s-a hotărât ca vineri să o primească la Casa Albă pe șefa Guvernului de la Londra, Theresa May, primul lider străin aflat în vizită la Washington.

Premierul britanic va sublinia importanța NATO și a Uniunii Europene în dialogul cu noul președinte al Americii. În pofida declarațiilor iritante la adresa NATO și UE, May este convinsă că Trump recunoaște importanța acestora. „Sunt încrezătoare că SUA vor recunoaște importanța cooperării pe care o avem în Europa pentru a asigura apărarea colectivă și securitatea colectivă”, a declarat May înaintea vizitei. Următorul lider străin primit de noul lider de la Washington va fi președintele mexican, Enrique Peña Nieto, la 31 ianuarie. 

Cele mai citite

INCREDIBIL. Camionul lui Ilie Bolojan, dispărut din Germania

Încruntatul Ilie Bolojan, vătaful Oradei și al județului Bihor, este de ceva vreme și un Gică Contra al celor de la guvernare, fiind...

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Accident rutier cu 12 răniți în București. A fost implicat un microbuz cu muncitori nepalezi. Șoferul ar fi consumat alcool

12 oameni au fost trimiși la spital în urma unui accident rutier care s-a produs în centrul Bucureștiului în noaptea de duminică spre luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă