27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialPrima hartă online a locurilor accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii

Prima hartă online a locurilor accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii

Prima hartă online a locurilor din România accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii a fost realizată în cadrul proiectului Oraşul Tuturor, înscris de Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România în competiţia ReStart România.

Harta online a fost dezvoltată de echipă de voluntari din cadrul companiei Zitec, unul dintre principalii producători locali de aplicaţii online, şi a primit o finanţare de 5.000 de dolari în cadrul ReStart România, o competiţie în care se dezvoltă programe ce promovează utilizarea de resurse şi tehnologii online pentru rezolvarea unor probleme sociale.

“Proiectul Oraşul Tuturor are în spate două motivaţii puternice: una organizaţională, de a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, şi una personală, de a încerca să găsesc soluţii. De obicei încerc să fac lucrurile să se întâmple, iar Restart a venit într-un moment potrivit. Atât pe noi ca organizaţie, cât şi pe mine, ne-au motivat persoanele cu dizabilităţi care ne-au spus că o astfel de platformă le-ar face viaţa mai uşoară. Cred că e uşor să faci proiecte de impact atunci când ai clar în minte persoanele pentru care lucrezi”, a spus Silvia Ursu, coordonatorul proiectului Oraşul Tuturor.

În România, aproximativ jumătate din clădirile de interes public (şcoli, primării, spitale, tribunale) sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilităţi. Astfel, cele în jur de 700.000 de persoane cu dizabilităţi din ţara noastră nu pot avea o viaţă publică normală, iar lipsa unei infrastructuri care să le permită mobilitatea face ca doar 27.272 dintre acestea să aibă un loc de muncă.

“Prin această hartă persoanele cu dizabilităţi vor putea vedea mai uşor care sunt locurile accesibilizate, indiferent că ele sunt instituţii publice, de cultură ori mijloace de transport în comun. De asemenea, aceste persoane vor putea pune presiune asupra autorităţilor pentru a le îmbunătăţi accesul în astfel de locuri, de acum înainte”, a declarat Alexandru Lăpuşan, CEO & founder Zitec.

Echipa de voluntari compusă din Eduard Budacu, Vlad Roşca, Vlad Ştefănescu şi Bogdan Ungureanu, a realizat atât prototipul unui website, disponibil la adresa www.orasultuturor.ro, cât şi prototipul unei aplicaţii Android, disponibilă în Google Play în doar 48 de ore.

“Mi-aş dori să văd cât mai multe echipe de programatori şi graficieni în rolul de voluntari, atât din proprie iniţiativă, cât şi sprijiniţi de companiile în care activează. Sunt numeroase firme bune cu departamente de dezvoltare software ce ar trebui să se implice în astfel de proiecte, care au şanse reale să schimbe România”, a declarat Alexandru Lăpuşan.

În cadrul ediţiei de anul acesta a ReStart România au fost depuse peste 100 de idei care şi-au propus să facă ţara noastră mai bună cu ajutorul tehnologiei, iar dintre acestea şapte au fost transformate în prototipuri funcţionale. Dintre acestea, trei au câştigat câte o finanţare de 5.000 de dolari, pentru a fi transpuse în realitate.

Cele trei proiecte au fost alese în urma votului publicului, la Gala ReStart România din data de 16 noiembrie, şi abordează subiecte precum lipsa medicamentelor din sistemul medical (Lipsă tratament), participarea persoanelor cu dizabilităţi la viaţa publică (Oraşul tuturor) şi lipsa educaţiei sexuale pentru adolescenţi (Sexul vs. barza).

În următoarele luni, platformele dezvoltate în cadrul ReStart România doar în stadiul de prototip vor deveni complet funcţionale.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...
Ultima oră
Pe aceeași temă