14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPreviziuni pesimiste pentru 2008

Previziuni pesimiste pentru 2008

Conflictul de uzura dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu se va accentua anul viitor pe fondul alegerilor locale si generale si al adversitatilor tot mai pronuntate dintre liberali si democrati. Analistii politici se asteapta la campanii electorale negative, violente de limbaj si gesturi populiste, in vreme ce economistii estimeaza mariri de preturi, deprecieri ale monedei nationale si scumpiri ale creditelor. Agitatia de pe scena politica s-ar putea transfera astfel si in economie, cu atat mai mult cu cat unii specialisti se asteapta ca pomana electorala sa continue, iar salariile bugetarilor sa creasca. Daca pensiile si salariile se vor mari, deficitul fiscal va depasi 3% din PIB, ceea ce va pune Romania in conflict cu UE.

 

» Anul viitor va fi un an complicat pentru economie.
2008 va fi un an complicat pentru economia romaneasca, spun analistii, care estimeaza un debut marcat de mariri de preturi, deprecieri ale monedei nationale si posibile scumpiri ale creditelor.
Perspectivele de imbunatatire a situatiei, prognozate a avea loc in a doua jumatate a anului, vor fi cenzurate de evolutiile pietei financiare internationale, care nu a digerat inca efectele negative ale crizei creditelor cu grad mare de risc din piata americana, si de populismul asociat anului electoral.

Economistii avertizeaza ca marile dezechilibre ale economiei ar putea aparea pe fondul presiunilor sociale pentru mariri de salarii in sistemul de stat, ce ar putea fi acceptate de politicienii implicati in procesul electoral.
"2008 va fi un an complicat. Alegerile vor fi supralicitate demagogic si populist. Bugetul de stat e o expresie a unui optimism exagerat, cel putin in ce priveste partea de finantare a veniturilor, fundamentate pe o crestere economica supraevaluata. Ma astept sa apara presiuni de crestere a salariilor si pensiilor, care, daca vor fi acordate, vom avea un deficit fiscal de peste 3% din produsul intern brut (PIB), ceea ce ne va pune in conflict direct cu Uniunea Europeana", estimeaza consultantul financiar Bogdan Baltazar.
"Anul viitor vor continua tendintele din 2007, care au marcat ruptura din ciclul economic: inflatia va urca si leul va slabi. Cauza care va consolida aceste tendinte este deficitul extern, indiferent care ar fi dorintele unora si sfidand prognozele guvernamentale, prea optimiste. Cu un deficit de 20 miliarde de euro, Romania nu poate sa se astepte decat la presiuni inflationiste si la o cadere a leului", avertizeaza analistul economic Ilie serbanescu. Bursa va debuta, probabil in ianuarie, cu listarea Erste Bank, prima aparitie a unei companii straine, si ramane partea luminoasa a economiei in 2008. Totusi, spune Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), piata financiara romanasca va fi marcata de evolutia pietei internationale, pentru ca este din in ce mai corelata cu acestea. "2008 va fi un an cu listari de noi companii, cu volume de tranzactionare mai mari. E un an alectoral, dar cred ca directivele europene vor fi mai puternice decat tendintele naturale de populism", spune Farmache.
In esenta, spune analistul economic Liviu Voinea, inflatia va urca in prima jumatate a anului, leul nu se va aprecia, salariile ar putea creste si, in functie de prelungirea crizei internationale, creditele s-ar putea scumpi.

» Urmeaza conflicte si campanii electorale violente.
Previziunile analisti-lor in ceea ce priveste activitatea si scena politica din Romania pentru anul viitor sunt pesimiste. Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, este sceptic in ceea ce priveste prezenta la urne in cadrul alegerilor de anul viitor: "Ma astept ca prima parte a anului sa fie foarte agitata, de campanie negativa si violenta de limbaj. Cu toate eforturile partidelor de a capta electorat, se va inregistra un efect pervers, in sensul prezentei scazute la vot".
sansele de "redresare" a clasei politice in anul viitor sunt minime si pentru profesorul Catalin Avramescu. Conform previziunilor sale, cetatenii au depasit stadiul anilor ’90, cand ascultau orbeste de sfaturile liderilor politici. "Politicienii reprezinta personaje semiumane care-si asigura pozitii intr-un sistem de unde primesc renta… Electoratul, cetatenii se vor trezi si vor fi cu mult in fata partidelor politice. Alegatorul roman face din ce in ce mai mult ceea ce vrea el si nu ce vor partidele. Mai mult, politica de pe plan local va castiga teren in favoarea celei de la centru".
In schimb, pentru sociologul Mircea Kivu anul viitor poate aduce schimbari pe scena politica, in sensul incheierii unor aliante intre partidele mici: "Se va intra in campanie electorala inca de la inceputul anului… Probabil vom asista la coalitii intre partidele mici. Anul trecut Parlamentul a dezbatut timp de sase luni motiuni de cenzura".

In viziunea politologului Parvulescu, cel mai grav lucru care se poate intampla anul viitor in politica romaneasca ar fi cresterea curentelor populiste si timpul pierdut in dispute sterile: "Vom rata al doilea an al aderarii pentru ca iarasi politica interna va fi mai importanta decat politica externa si vom avea experienta trista a alegerilor dese, in absenta ideologiei… Nu vom asista la o batalie pe idei si proiecte, ci la una stricta pe putere".
Presedintele Pro Democratia mai crede ca Parlamentul nu are prea multe sanse de reabilitare, fiind deja "compromis", in timp ce Guvernul va fi la fel de slab, cu aceeasi majoritate netransparenta, fiindca "partidele care formeaza majoritatea antiprezidentiala vor mentine acest Guvern cat mai mult posibil, in speranta ca raportul de forte se va schimba".

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă