28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialPrestigiosul Festival de la Salzburg: delapidare si tentativa de sinucidere

Prestigiosul Festival de la Salzburg: delapidare si tentativa de sinucidere

» O frauda de mai multe milioane de euro si o tentativa de sinucidere arunca umbre asupra prestigiosului Festival de Muzica Clasica de la Salzburg.

» Ingineriile financiare, care au implicat un director executiv si unul tehnic, au avut in vedere bugetul Festivalului de Paste, fratele mai mic al marelui eveniment din vara.

» "E similar cu bombardamentul american asupra Belgradului", afirma directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, convins ca scandalul aduce prejudicii de imagine si prestigiosului eveniment din vara.

Un scandal de proportii wagneriene a cuprins Festivalul de Muzica de la Salzburg, titreaza cotidianul britanic The Independent. Festivalul de Paste de la Salzburg, care functioneaza ca o avanpremiera a marelui eveniment din vara, a fost zguduit de incercarea de sinucidere a directorului tehnic, Klaus Kretschmer, si de disparitia directorului executiv, Michael Dewitte, in mijlocul unui scandal ale carui costuri se ridica la peste doua milioane euro. Procurorul general al Austriei a anuntat in weekend ca sunt cercetate opt persoane sub suspiciunea de inselaciune si delapidare. "Ne asteptam ca investigatia sa dureze luni de zile", a detaliat purtatorul de cuvant al procuraturii. "Ea are in vedere companii fictive si conturi de banca in regim offshore."

Taxi de la gara in centrul Salzburgului, gonflat la 585 euro
Scandalul a debutat la inceputul lunii decembrie, la putin timp dupa demisia subita a directorului Michael Dewitte, care a disparut fara urma, iar acum este cautat de politie. Dewitte este acuzat ca a transferat ilicit zeci de mii de euro din donatiile sponsorilor in conturi bancare straine, ca a facut cheltuieli nejustificate si ca a platit pentru servicii pe care festivalul nu
le-a folosit, de fapt. Ingineriile sale financiare au facut-o pe Gabi Burgstaller, guvernatorul Salzburgului si totodata presedinte al festivalului, sa descrie evenimentul concertistic de Paste drept "un magazin cu autoservire" care a operat "intr-un sistem inchis": "Cineva va trebui sa fie facut responsabil pentru ce s-a intamplat si sa plateasca pentru pagube", sugerand in acelasi timp ca ingineriile economice s-ar putea sa fi inceput in urma cu opt ani. Cateva dintre metodele pe care Dewitte le-a folosit pentru a frauda banii sponsorilor s-au scurs deja, ca informatii, in paginile ziarelor austriece.

El si-a pus sotia pe statul de plata al festivalului; pe langa asta, a sifonat 300.000 euro intr-o companie fictiva cu un cont bancar in paradisul fiscal din Cipru. Este, de asemenea, suspectat ca a umflat cheltuielile la scara mare; astfel, o cursa de la Aeroportul din Salzburg in centrul orasului a ajuns sa coste in acte 585 euro. Acuzat pentru ca ar fi delapidat 5% din toate donatiile facute catre festival in ultimii opt ani, Dewitte a raspuns, inainte sa se faca nevazut, ca afirmatiile sunt "nefonadate" si "maculatura".

Desi dalapidarile au inceput acum opt ani, auditul nu a observat nimic
Saptamana trecuta, Klaus Kretschmer, directorul tehnic al festivalului de o lunga perioada de timp, a fost gasit inconstient si in stare grava sub un pod salzburghez. Dupa ce s-a descoperit implicarea lui in scandal, el a fost eliberat din functie. In urma presupusei tentative de sinucidere, el a ramas in coma, fiind mentinut artificial in viata. El este acuzat pentru ca ar fi incarcat cheltuielile festivalului cu 700.000 euro pentru niste asa-zise servicii de consultanta apartinand unor companii de langa München. Inainte de accidentul de pe pod, el a sustinut continuu ca este nevinovat. "Cercetarile il au in vedere pe Dewitte, iar eu sunt doar o victima colaterala", a spus el. Guvernatorul Salzburgului este, de asemenea, intr-o situatie delicata.
"Ea este presedintele festivalului si, ca om politic, a afirmat ca nu a stiut nimic pentru ca s-a bazat doar pe informatiile furnizate de controlori fiscali si doua firme de audit", a dezvaluit cotidianul austriac Der Standard. Firmele de audit Deloitte si Ernst&Young, care au facut raportul festivalului, au spus ca au fost luate prin surprindere de delapidari, intrucat nimic din datele analizate nu a condus la necesitatea unui audit detaliat. Acuzatia de frauda a aparut dupa ce festivalul a fost subiectul unei investigatii speciale care a avut loc anul trecut.

» "Cele doua festivaluri nu pot fi separate"
Festivalul de Vara de la Salzburg a fost inaugurat in 1877, dar se tine constant din 1920, fiind unul dintre cele mai cunoscute evenimente dedicate muzicii clasice din intreaga lume. Festivalul de Paste de la Salzburg a fost lansat de Herbert von Karajan in 1967 ca un eveniment concertistic anual dedicat orchestrei, servind ca avanpremiera. Este unul dintre cele mai scumpe evenimente concertistice din lume, un bilet costand 1.250 euro. Oricum, conform wikipedia.org, ambele evenimente sunt tinute de aceeasi organizatie. De aici, ingrijorarea ca scandalul va dauna festivalului din vara. "E similar cu bombardamentul american asupra Belgradului", a remarcat Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena. "S-au inegistrat «pierderi colaterale», cum au fost numite. La fel e cu Salzburgul. Cele doua festivaluri sunt in aceeasi cladire si au aceeasi infrastructura. Cu toata bunavointa din lume, ele nu pot fi separate", a observat Holender la finalul articolului din The Independent.

Guvernatorul Salzburgului este presedintele festivalului si, ca om politic, a afirmat ca nu a stiut nimic pentru ca s-a bazat doar pe informatiile furnizate de controlori fiscali si doua firme de audit." Der Standard

Cele mai citite

Canicula a leșinat din cauza Dianei Șoșoacă

Ilustrație: Marian Avramescu Valul de căldură ce a poposit deasupra Bătrânului continent și care i-a pus pe gânduri și pe specialiștii Administrației Naționale de...

Aderarea totală a României și Bulgariei în Schengen, prioritate la nivel declarativ, dar absentă din planul Ungariei     

Ungaria, care preia președinția Consiliului UE la 1 iulie, a promis că va lucra pentru intrarea Bulgariei și României în Schengen, aceasta fiind una...

În comunele Chețani și Poșaga se va organiza un nou tur de scrutin

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat organizarea unui nou tur de scrutin pentru funcția de primar în comunele Chețani, județul Mureș, și Poșaga, județul Alba,...
Ultima oră
Pe aceeași temă