16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele ucrainean Petro Poroșenko ia în calcul anularea armistițiului după doborârea unui...

Președintele ucrainean Petro Poroșenko ia în calcul anularea armistițiului după doborârea unui elicopter

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, a anunțat marți că ar putea pune capăt armistițiului pe care l-a decretat unilateral, după moartea a nouă soldați ucraineni uciși în prăbușirea elicopterului la bordul căruia se aflau, doborât de rebeli proruși, informează Agerpres.

Citește și: Elicopter militar ucrainean, doborât de rebelii pro-ruși. Nouă militari au murit

”Șeful statului nu a exclus renunțarea la armistițiu înainte de termenul de expirare prevăzut dat fiind că acesta este în mod constant încălcat de rebeli controlați din străinătate”, se precizează într-un comunicat dat publicității de președintele proocidental, care face în mod clar trimitere la Federația Rusă.

Distrugerea aparatului de zbor demonstrează că reducerea tensiunilor rămâne pentru moment doar la stadiul de deziderat, în pofida unei intense activități diplomatice consacrate acestei crize.

Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene, elicopterul — un Mi-8 — a fost doborât în plin zbor în apropiere de Slaviansk, unul dintre bastioanele rebele, ce a cunoscut începând din aprilie unele dintre cele mai dure confruntări din estul Ucrainei. Elicopterul ar fi fost atacat cu o rachetă sol-aer portabilă, o armă livrată rebelilor pe sub mână de către Moscova, conform ucrainenilor. În ceea ce o privește, Rusia neagă că le-ar furniza arme rebelilor.

Potrivit președintelui Poroșenko, forțele sale au fost atacate de 35 de ori de când el a ordonat implementarea unui armistițiu vineri seară. În context, șeful statului le-a ordonat trupelor sale să riposteze 'fără ezitare' la atacurile rebelilor, conform comunicatului menționat. 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă