18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPreşedintele CCR, despre Legea maidanezilor: Textul e confuz. Imaginaţi-vă un câine eutanasiat...

Preşedintele CCR, despre Legea maidanezilor: Textul e confuz. Imaginaţi-vă un câine eutanasiat şi pe urmă aruncat în stradă!

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a spus joi că CCR a declarat neconstituţională legea privind câinii vagabonzi  deoarece textul e confuz şi a ridicat o problemă de demnitate, relatează Ziare.com.

“E greu să spun pe ce motiv (a respins CCR legea câinilor fără stăpân – n.red.). Pe motiv că eutanasierea nu este un lucru normal, este împotriva demnităţii umane. Imaginaţi-vă un câmp imens pe care sunt 200.000 de câini şi câţiva oameni care îi omoară. Aţi vrea să va uitaţi acolo, să vedeţi imaginea asta? Aţi vrea să fiţi unul dintre cei care îi omoară?”, a întrebat Zegrean. “Este vorba nu doar despre demnitatea omului care se uită, ci şi despre cea a celui care este pus să facă acest lucru. Dar nu asta este neapărat motivul constituţional, asta este un altfel de motiv, este un motiv pe care o să-l înţeleagă cine poate să-l înţeleagă”, a mai spus preşedintele Curţii Constituţionale.

Zegrean a explicat, apoi, de ce a respins Curtea Constituţională legea care prevede posibilitatea eutanasierii câinilor fără stăpân.

“Motivul constituţional este că textul este greşit scris. Este confuz. Este confuz şi nu poate fi aplicat pentru că face un amalgam între mai multe alineate. De exemplu, spune că, în situaţia câinilor care nu sunt revendicaţi în 30 de zile de la data la care au fost luaţi la adăpost, se poate lua una dintre următoarele măsuri şi înşiră acolo mai multe măsuri, dintre care una este eutanasierea, după care spune sau două dintre acestea combinate. Ei, imaginaţi-vă un câine eutanasiat şi pe urmă aruncat în stradă”, a spus el.

“Motivarea o vom afla în foarte scurt timp. Decizia este deja scrisă, urmează să fie citită în plenul Curţii şi apoi o vom publica în Monitorul Oficial. Săptămâna viitoare va fi făcută (publică – n.red.)”, a spus Zegrean despre motivarea CCR.

CCR a decis miercuri că articolele 6 şi 8 din actul normativ sunt neconstituţionale. Cele două articole prevedeau posibilitatea eutanasierii animalelor fără stăpân de către autorităţile locale.

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă