La numai patru luni de la câştigarea unui nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea şi-a anunţat candidatura pentru alegerile parlamentare. Care este adevăratul motiv pentru care Dragnea a ales Parlament în locul postului călduţ de la Consiliul Judeţului?
Preşedintele CJ Teleorman a declarat ieri că sunt mai multe motive pentru care renunţă la această funcţie. „Peste 70% dintre teleormăneni au spus că pentru acest judeţ ar fi mai bine dacă eu voi fi în Parlament. Colegii mei primari au spus acelaşi lucru”, a declarat Dragnea. Celelalte motive invocate ar fi „datoria faţă de românii care au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu la referendum” şi „o strategie cu termene precise şi clare de dezvoltare durabilă a României.”
Nu trebuie să-l cunoşti personal pe Dragnea ca să-ţi dai seama că motivele invocate de secretarul general al PSD sunt apă de ploaie. Preşedintele CJ este la al patrulea mandat în această funcţie (primul, din 2000, câştigat pe când era în PD). Dragnea este totodată, alături de Teodor Niţulescu-fostul prefect- şi unul dintre cei doi baroni influenţi ai judeţului, deţinând, prin interpuşi, mai multe afaceri importante în zonă. De altfel, numele lui Liviu Dragnea a fost implicat în mai multe scandaluri, unul dintre acestea fiind legat de atribuirea unor lucrări publice firmei Tel Drum, pe care o controlează prin persoane de încredere.
De ce este imunitatea o miză
Problema cea mai gravă a preşedintelui CJ Teleorman este însă cea legată de dosarul penal deschis după referendumul din 29 iulie. În luna septembrie, DNA a început urmărirea penală împotriva lui Liviu Dragnea pentru „constituirea unui sistem naţional de influenţă pentru fraudarea referendumului”. Procurorii îl mai acuză pe Dragnea şi de instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.
În condiţiile în care Liviu Dragnea şi-a manifestat intenţia de a candida pentru Camera Deputaţilor (cu mari şase să şi cîştige având în vedere influenţa pe care o are pe plan local) se ridică întrebarea cum va influenţa imunitatea parlamentară situaţia dosarului său penal.
Fiind începută urmărirea penală înaintea dobândirii calităţii de deputat, viitorii săi colegi din Parlament nu l-ar putea proteja pe pesedist de o trimitere în judecată şi nici de o eventuală condamnare (dacă va fi găsit vinovat). În schimb, având imunitate, Liviu Dragnea nu va mai putea fi percheziţionat, reţinut sau arestat decât cu aprobarea camerei din care face parte. Cum printr-o percheziţie procurorii pot strânge noi probe care să-i ajute în instrumentarea dosarului penal, imunitatea lui Dragnea le-ar putea pune piedici semnificative. Punând astfel în balanţă avantajele şi dezavantajele mandatului de parlamentar în cazul unui dosar penal s-ar putea spune că Liviu Dragnea ar avea mai mult de câştigat decât de pierdut.