14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPremierul Turciei: Hamas este un partid politic, nu un grup terorist

Premierul Turciei: Hamas este un partid politic, nu un grup terorist

Premierul Turciei, Recep Erdogan, a declarat miercuri, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Charlie Rose, că reconcilierea palestiniană este un pas necesar în procesul de instaurare a păcii în Orientul Mijlociu. Hamas nu este o organizaţie teroristă, a spus primul ministru turc, care crede că acordul de reconciliere între cele două forţe politice rivale palestiniene, Hamas şi Fatah, este esenţial pentru pacea în regiune, anunţă haaretz.com.

Comentariile premierului turc vin la numai o zi distanţă de declaraţiile celui mai influent lider Hamas, Mahmoud Zahar, care a spus că organizaţia sa acceptă graniţele statului palestinian stabilite în 1967, dar nu va recunoaşte niciodată Israelul, ca urmare a prejudiciului pe care o astfel de mutare ar face-o refugiaţilor palestinieni din „diasporă”.

Oficialii israelieni, în frunte cu primul ministru Benjamin Netanyahu, se opun înţelegerii dintre Hamas şi Fatah şi i-au cerut lui Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene şi liderului Fatah să anuleze acest acord, afirmând că un guvern palestinian care include un grup terorist – ce îndeamnă la distrugerea Israelului – nu poate fi un partener pentru pace.

În dialogul cu Charlie Rose de miercuri, Erdogan a spus „Daţi-mi voie să vă dau un mesaj clar. Eu nu vad Hamas ca pe o grupare teroristă. Hamas este un partid politic – a apărut ca un partid politic şi s-a dezvoltat ca un partid politic. Este o mişcare de rezistenţă care încearcă să îşi protejeze ţara aflată sub ocupaţie.”

Mergând mai departe, premierul turc a explicat că lumea nu ar trebui să „amestece organizaţiile teroriste cu o astfel de organizaţie, care a participat la alegeri pe care le-a câştigat şi care a avut în jur de 35 de miniştri şi parlamentari închişi în penitenciarele din Israel.

„Unde este terorismul? Au participat la alegeri şi apoi reacţia lor (n.r a israelienilor) a fost să îi numească terorişti, ceea ce este o lipsă de respect faţă de voinţa poporului palestinian,” a spus Erdogan.

Când s-a referit la acordul dintre Hamas şi Fatah, Erdogan a spus „sunt foarte încântat de ce s-a întâmplat. Foarte încântat. Daţi-mi voie să mă exprim foarte clar, pentru că este exact ce am aşteptat să vedem de foarte mulţi ani.”

Premierul turc crede că „dacă pacea se va stabili în Palestina şi în întregul Orient Mijlociu, asta nu se poate atinge fără o pace internă în Palestina, abia apoi putem vorbi mai multe şi cu mai multă eficienţă. Asta am discutat şi cu Tony Blair când a fost gazdă a Cvartetului (n.r. de la Madrid, alcătuit de Naţiunile Unite, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia).

Erdogan a amintit şi de tensiunile diplomatice dintre Israel şi Turcia, care au ap[rut brusc odată cu raidului contra flotilei propalestiniene care se îndrepta spre Fâşia Gaza anul trecut în mai, soldat cu nouă morţi în rândul activiştilor turci.

„Un lucru este absolut clar. Adică, vis a vis de acest embargou, trei lucruri ar trebui făcute: scuze, compensare şi eliminarea embargoului impus Făşiei Gaza,”a spus Erdogan. Noi, în Orientul Mijlociu, suntem o ţară care a acceptat statutul de stat, atât pentru Israel, cât şi pentru Palestina, şi recomandăm tuturor să susţină această poziţie.”

„Aducem cele două părţi împreună. Credem că putem să o facem. Dar, desigur, este nevoie ca toţi să îşi cunoască limitele, graniţele, şi apoi putem să facem aceşti paşi,” a spus Erdogan.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă