3.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021
AcasăSpecialPremierul Sorin Grindeanu, doar ipocrit sau şi habarnist? | OPINIE

Premierul Sorin Grindeanu, doar ipocrit sau şi habarnist? | OPINIE

Când se autovictimizează, denunţând reproșul adus de granzii PSD, că nu a îmbunătățit relațiile economice cu Rusia, premierul Sorin Grindeanu dovedeşte doar ipocrizie sau şi habarnism?

Una dintre afirmaţiile din timpul conferinţei de presă susţinute de Sorin Grindeanu, după ce coaliţia PSD-ALDE îi retrăsese sprijinul politic – declaraţie care a atras atenţia, pentru că s-a pus un deget pe rana recentă numită kremlinofilia PSD – a vizat autovictimizarea premierului, căruia, am aflat, i s-ar fi reproșat, printre altele, faptul că nu a îmbunătățit relațiile economice cu Rusia. „Vă citesc o măsură care, în analiza dlui Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem încă ţară membră UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE. Poate că dl Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de-asta trebuie să plec, probabil”, a afirmat prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Tonul pe care premierul a făcut această afirmaţie şi faptul că, pe parcursul conferinţei a revenit cu insistenţă asupra ei, accentuându-şi cuvintele, te-a dus cu gândul, întâi, la ideea că vârful PSD are, iarăşi, o agendă dublă, ca în perioada de tristă amintire 2012-2014. Dar lucrurile nu stau, totuşi, aşa cum încearcă Sorin Grindeanu să ne convingă. Şi, indiferent de unghiul din care ai analiza această afirmaţie, dl Grindeanu iese pe minus – deşi cine l-a consiliat să spună aşa ceva făcuse alt calcul.

Prin această declaraţie – insidioasă –, dl Grindeanu demonstrează fie că nu-şi cunoaşte Programul după care urma să guverneze România, timp de patru ani, fie că nu e interesat de Programul de guvernare conceput de propriul partid, fie a guvernat după o altă agendă. Oricum ai da-o, e grav. Şi se autodiscreditează şi mai mult – şi în ochii propriului partid, şi în ochii electoratului.

În Programul de guvernare al PSD, pe care dl Grindeanu şi l-a asumat, când a acceptat funcţia de prim-ministru, program pe baza căruia se presupune că PSD primit voturile, în decembrie 2016, pentru a ajunge la putere, la capitolul de Politică Externă, punctul 10, „Relaţiile cu Federaţia Rusă”, se menţionează, printre altele: „Va fi urmărită dezvoltarea relaţiilor economice, cu respectarea strictă şi activă a regimului de sancţiuni decise de UE, care trebuie să continue până la soluţionarea crizei din Ucraina.” http://www.cdep.ro/pdfs/oz/Program%20de%20Guvernare.pdf) Deci, nicio noutate în declaraţia premierului. Şi nu ar trebui să existe nici motiv de indignare din parte-i, acum, după şase luni de când guvernează în baza acestui program.

Privind din alt unghi această declaraţie a prim-ministrului, se întrevede ipocrizia. Şi spun asta din două motive, cu accent pe al doilea.

1. În luna martie, ambasadorul rus, E.S. Valery Kuzmin, a fost în Timiş – fieful d-lui Grindeanu–, pentru consolidarea relaţiilor economice. Adică, exact măsura despre care dl Grindeanu spune că nu a auzit până acum. Şi a fost întâmpinat de autorităţile judeţene din Timiş, printre care şi de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi lider al filialei judeţene a PSD, Călin Dobra. Adică, exact de colegi de partid ai d-lui Grindeanu.

2. Când în anii 2012 – 2014, PSD trăgea ocheade Kremlinului, din marea şi frumoasa familie USL, dl Grindeanu era nu doar membru PSD, ci şi deputat, iar mai apoi ministru în Guvernul Ponta. Dar nu l-a deranjat acest lucru. Şi atunci erau lucruri şi mai grave şi neasumate oficial. Se vorbea nu despre consolidarea relaţiilor economice cu Rusia, ci staff-ul partidului d-lui Grindeanu dădea de înţeles chiar că ar fi dispus la o schimbare a liniei strategice a României dinspre Vest spre Est sau „măcar” că ar avea o dublă agendă cu care ar fi urmat să urce dealul Cotrocenilor, în decembrie 2014. Regimul de la Kremlin a fost un susţinător al venirii la putere a USL. Exact în vara lui 2012 – care trebuia să fie vara loviturii de stat –, fusese înfiinţată secţiunea în limba română a Radioului guvernamental Vocea Rusiei. Canal de propagandă, a cărui politică era pro-USL, anti-americană, anti-UE, anti-NATO şi la care colaboratori, cu discurs în linia editorială a postului, fuseseră inclusiv membri PSD. În decembrie 2014, după câştigarea alegerilor de către Klaus Iohannis, secţiunea în limba română a Vocii Rusiei a fost închisă. Nu s-a mai justificat…

În plus, de la preluarea puterii, în mai 2012, USL, deci şi PSD, a atacat şi sfidat, pe diferite voci, şi UE, şi Cancelarii occidentale, şi Departamentul de Stat al SUA. L-a auzit cineva pe dl Grindeanu, îngrijorându-se, indignându-se, atunci? Sau l-a auzit cineva vociferând când, în toamna lui 2013, pe când era deputat PSD, la Forumul China-Europa Centrală şi de Est, organizat la Bucureşti, de la tribuna Parlamentului a fost îndepărtat, la cererea premierului chinez, drapelul UE?

Trăgând linie, rămâne dilema: când se autovictimizează acum, denunţând reproșul adus de granzii PSD, că nu a îmbunătățit relațiile economice cu Rusia, premierul Sorin Grindeanu dovedeşte doar ipocrizie sau şi habarnism?

Cele mai citite

Dorel lovește înainte de Crăciun. Un brad montat în intersecție încurcă circulația

Dorel lucrează înainte de Crăciun. De data aceasta și-a găsit de lucru la Panciu, unde șoferii se plâng că din cauza unui brad montat...

Subvențiile pentru fermieri vor fi blocate dacă nu lucrează pământul

Subvențiile pentru fermieri vor fi blocate dacă aceștia nu lucrează pământul, a anunțat, duminică, ministrul Agriculturii. Adrian Chesnoiu, noul ministru, a declarat la postul de...

Moș Nicolae – mesaje și urări bune de trimis

Moș Nicolae potrivit tradiției vine în noapte de 5 spre 6 decembrie cu daruri. În ziua de 6 decembrie este sărbătorit Sfântul Nicolae, astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă