30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialPremiera la Cluj-Napoca a unui spectacol cu "Julieta", de Visky Andras

Premiera la Cluj-Napoca a unui spectacol cu “Julieta”, de Visky Andras

Prezentat intr-o ambianta de public select si avizat, avand in vedere ca majoritatea criticilor dramatici, prezenti la Colocviul National destinat unor dezbateri proprii preocuparilor lor, se aflau pe scena Teatrului National clujean, spectacolul cu “Julieta” de Visky Andras s-a bucurat de un deosebit succes. Este vorba, in esenta, de un text autobiografic scris de Viski Andras, cadru didactic la Facultatea de Teatru si Film de la Universitatea “Babes-Bolyai”, text inspirat de deportarea in Baragan a familiei sale, un preot maghiar cu sapte copii.
Este un monolog care, prin singura interpreta, Vava Stefanescu, povesteste intamplarile dramatice de atunci, incepand cu arestarea preotului si pana la universul concentrational creat de comunisti la Latesti, unde, se stie deja, multi intelectuali de prestigiu au fost izolati si persecutati. Intre acestia s-au numarat Nicolae Balota sau Adrian Marino.
Intr-un decor adecvat si sugestiv creat de scenograful T. Th. Ciupe, actrita Vava Stefanescu, cu un palmares bogat in materie de dans si miscare scenica, s-a desfasurat convingator. Coregrafia gandita tot de artista pentru acest rol i-a permis sa ne transmita nu numai continutul textului incarcat de drama umana pe care ne-o transmite autorul, dar si mesajul acela de efort aproape supraomenesc de a urca Golgota data omului de Dumnezeu, despre care, la un moment dat se indoieste, dar existenta copiilor o aduce mereu la realitate.
Eugenia Sarvari, secretar literar al Teatrului National clujean, intr-un text pentru media, a afirmat ca piesa este un “dialog despre iubire” si ii dam dreptate. Pentru ca numai o puternica iubire de Dumnezeu i-a facut pe multi detinuti sa reziste la actiunile exterminatoare ale regimului comunist. Adaptarea si regia acestui spectacol este semnata de Mihai Maniutiu, iar muzica atat de adecvata, de Ana Maria Avram si Iancu Dumitrescu.
Se cuvine sa mai spunem despre acest text ca este de acum notoriu in lumea spectacolelor de teatru, premiera absoluta avand loc, in noiembrie 2002, la Teatrul “Thalia” din Budapesta, in regia clujeanului Gabor Tompa. Atunci rolul Julietei a fost interpretat de Eniko Szilagyi, spectacolul bucurandu-se de un succes remarcabil, tinand afisul timp de trei stagiuni si fiind invitata la Bucuresti, Washington si New York. Chiar cand se pregatea la Cluj, au inceput pregatiri pentru prezentarea piesei si la Chicago, in interpretarea Melissei Kapp si regia lui Christopher. Iar intr-o versiune radiofonica realizata la Bucuresti in regia aceluiasi Tompa Gabor, interpreta este Coca Blos, in timp ce o alta versiune, realizata la Budapesta, in regia semnata de Aniko Varsany, interpreta este Ester Nagy.
Iata, deci, un spectacol plecat de la un autor din Cluj-Napoca, Viski Andras, s-a impus si continua sa se impuna pe scenele lumii. Il felicitam atat pe el, cat si pe toti realizatorii acestor spectacole.

Cele mai citite

Românul ucis în Congo, Cosmin Samolinschi, avea doar 22 de ani

O tragedie a avut loc în Congo. Un cetățean român, Cosmin Samolinschi (22 ani), a fost ucis, iar alți doi români au fost răniți. Un...

Tragedie la pelerinajul de la Mecca. 14 persoane au murit

Pelerinajul anual musulman Hajj în Arabia Saudită a fost marcat de o tragedie pentru pelerinii iordanieni, după ce 14 persoane din Iordania au pierit...

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...
Ultima oră
Pe aceeași temă