28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialPranz deasupra acoperisurilor

Pranz deasupra acoperisurilor

» "Dinner in the sky" este un restaurant mai putin obisnuit, constand intr-o masa de 22 de persoane, suspendata, agatata de o macara, la 50 de metri.

» Conceptul, care apartine antreprenorului belgian David Ghysels, a fost implementat ca franciza in aproape 30 de tari; din mai, va fi prezent si in Romania.

"Spatiul: ultima frontiera": nu e vorba de un pranz in Cosmos, ci de unul luat pe o platforma, legata de o macara, care atarna in aer, la 50 de metri deasupra pamantului. Pe platforma (de fapt un cadru de metal) sunt prinse o masa si 22 de scaune care lasa privitorilor posibilitatea de a privi peisajul de dedesubt direct printre picioare. Dar nu numai: scaunele, asemanatoare cu cele de birou, pot fi rotite cu 180 de grade. Siguranta zborului este asigurata de un sistem complicat de centuri, prinse in patru puncte si blocate inainte ca atelajul sa fie ridicat in aer. Desi a fost lansat abia cu patru ani in urma, conceptul a fost extins in aproape 30 de tari, iar anul trecut a fost inclus in topul 10 al revistei Forbes vizand cele mai neobisnuite restaurante din lume. Cum Forbes este o revista care se adreseaza oamenilor de afaceri, se poate deduce ca pretul pentru un pranz in ceruri nu e chiar la indemana oricui: un search pe google ne lamureste ca preturile pentru o masa pleaca de la 10.000 de dolari.

Pachetul romanesc include si sesiuni mai ieftine de 10-15 minute
"Conceptul a pornit de la ideea de restaurant, dar s-a extins si la altele: team building-uri, nunti, dineuri de afaceri, evenimente de cultura", spune Ovidiu Barbier, manager Sky Touring and Events, firma care are exclusi-vitate pe franciza romaneasca a afacerii. Managerul ezita insa sa avanseze o suma: "Preturile vor fi stabilite dupa intalnirea cu clientul, depinzand de tipul evenimentului, cerintele participantilor si fireste, de locatie: o locatie privata in Bucuresti e mai ieftina decat Casa Poporului, pentru care iti trebuie o multime de autorizatii".

Proprietarul belgian al marcii i-a lasat libertate partii romane asupra evenimentelor care urmeaza sa fie organizate, recomandand insa standardele ridicate (citeste: business) ale serviciilor: In alte parti, detaliaza Ovidiu Barbier, mesele contin delicatese ca icre negre, branzeturi frantuzesti, fructe de mare, bauturi fine. In general, pentru astfel de zboruri sunt inchiriati bucatari de top: "La Paris, de pilda, o serie de evenimente au fost consacrate celor mai buni bucatari, de la restaurante rasplatite cu stele Michelin". Dar asta nu e totusi o cerinta obligatorie: "In Romania, meniul este stabilit de clienti, care, fireste, pot opta pentru o versiune mai accesibila"; cateringul nu este inclus in pret. Pentru publicul (si mai) larg, pachetul romanesc va include posibilitatea unor sesiuni scurte, mai ieftine, de 10-15 minute, "cat sa bei o sampanie fina la inaltime".

In Romania, clientii isi aleg singuri locatia pentru un eveniment
Dar, chiar si pentru acest zbor auster, trebuie facuta rezervare din timp. Conceptul functioneaza exclusiv pe baza de rezervare, telefonica sau pe net (pe www.dinnner-inthesky.ro), in care se stabilesc pretul, meniul si tipul activitatii, precum si amplasamentul: chiar daca lansarea e in Bucuresti, organizatorii iau in calcul, pentru vara aceasta, transferul sistemului pe litoral. Clientii au insa posibilitatea sa-si aleaga singuri locatia – tinand cont insa de cateva detalii: zona de desfasurare a evenimentului trebuie sa aiba o dimensiune de cel putin 30×15 metri si sa fie accesibila atat macaralei cat, si camionului cu remorca care transporta echipamentul. Pe langa pranz, evenimentele speciale pot include program artistic, macaraua urmand sa ridice o a doua platforma pe care se vor produce artistii: "Suntem in negocieri avansate pentru un parteneriat cu Teatrul National Bucuresti si Teatrul Odeon", detaliaza Ovidiu Barbier.

 

Fiica lui Depardieu a fost coborata cand a vrut sa desfaca centura
Standardele de siguranta reclama o suprafata libera la sol de cel putin 500 metri patrati si limiteaza un eveniment la maximum o ora si jumatate, limita care se aplica inclusiv la nunti; echipamentul poate fi inchiriat pentru toata ziua, caz in care se recomanda o ora pe sesiune (dintr-un total de 7 sesiuni). "Sus nu exista toaleta, iar alcoolul face necesitatile fiziologice imperative", explica managerul ratiunea pentru programul de o ora; Totusi, exista si posibilitatea ca platforma sa fie coborata, iar operatiunea dureaza mai putin de un minut. Aceleasi reglementari drastice de securitate interzic folosirea focului deschis, optiunile alternative fiind dispozitivele electrice si gas-barbecue; de asemenea, centura in patru puncte este fixata jos si nu poate fi desfacuta sau largita de client. "In Franta, fiica lui Depardieu a vrut sa-si desfaca singura centura.

 

A fost coborata, chiar daca era VIP", spune Ovidiu Barbier. Cum platforma e acoperita doar de o copertina transparenta, evenimentele depind de capriciile atmosferice: "Avem un contract cu Institutul de Meteorolgie sa ne dea prognoza cu sapte zile inainte. Pe langa asta, din sfert in sfert de ora, ne dau rapoarte despre viteza vantului, presiunea atmosferica, incat sa avem certitudinea ca evenimentul va iesi ok si 100% in siguranta"; daca vantul este prea puternic, evenimentul nu se mai tine. In cazul evenimentelor anulate din cauza capriciilor climaterice si care nu pot fi contramandate (nunti, de exemplu), firma ofera o asigurare pentru vreme nefavorabila, care reprezinta 10% din bugetul total al clientului, plus 15% taxa de asigurare (insa trebuie confirmata in raport cu locatia si perioada anului).

» Lansarea, intre 1 si 7 mai
Lansarea este programata pentru prima saptamana a lunii mai, fiind precedata de o conferinta de presa pe 16 martie, la care va participa David Ghysels, proprietarul belgian al marcii. Romania nu este insa un pionier in implementarea acestei afaceri: "Din contra, suntem chiar printre ultimii din Europa. Ucrainenii si bulgarii, de pilda, ne-au luat-o inainte", incheie Barbier.

» O sesiune dureaza maximum o ora si jumatate
Detaliile tehnice sunt impresionante: platforma, care cantareste 5 tone (goala) sau 7 tone (plina), este ridicata de o macara cu o capacitate de 120 de tone (care poate ridica, in conditii de siguranta, 120 de tone). Platforma are o lungime de 9 metri si o latime de 2,5 metri, gazduind un total de 27 de persoane – 22 de clienti deserviti de 5 oameni (bucatari, chelneri, personal tehnic). Optiunile includ lumini, incalzire (cu infrarosu, la 750 euro/zi), instalatie de sunet si ecrane TV. Echipamentul nu este inchiriat de la firma-mama, nefiind deci plimbat dintr-o tara intr-alta, ci este proprietatea firmei romanesti. insa structura si macaraua sunt testate la fiecare trei luni de BTV (Belgium Testing Agency).

Suntem in negocieri avansate pentru un parteneriat cu Teatrul National Bucuresti si Teatrul Odeon." Ovidiu Barbier

Cele mai citite

EURO 2024: Spania a rezolvat calificarea în optimi după ce a învins Italia cu 1-0

Selecţionata Spaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Italia,...

Cine este Rareș Hopincă, învingătorul de la sectorul 2?

Sectoarele 2,3 și 4, partea de est a Bucureștiului, poetic denumite scutul de răsărit, vor fi conduse de Rareș Hopincă, Robert Negoiță și Daniel...

Cum vor circula mijloacele STB de Rusalii

În contextul Sărbătorii Rusaliilor, luni, în data de 24.06.2024, liniile de transport public vor funcționa conform programului unei zile de duminică, anunță Societatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă