32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialPoziția Salvați Copiii cu privire la decizia instanței în cazul „grădiniței groazei”

Poziția Salvați Copiii cu privire la decizia instanței în cazul „grădiniței groazei”

Salvați Copiii și-a exprimat, miercuri, îngrijorarea cu privire la „caracterul total inadecvat” al deciziei Instanței Judecătorești Sector 5, în cazul directoarei de la Gradinița „Flipper Garden”.

„Am constatat cu îngrijorare caracterul total inadecvat al deciziei Instanței Judecătorești Sector 5 în raport cu legislația privind protecția copilului împotriva violenței, în cazul Directoarei Grădiniței ”Flipper Garden”, anchetate penal pentru comiterea faptei prevăzute de art. 197 Cod Penal – ”Rele tratamente aplicate minorului”, precizează reprezentanții instituției, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, „faptele de violență comise asupra unor copii (cu vârste de 1 an şi 11 luni, 5, respectiv 6 ani) de către firectoarea Grădiniței „Flipper Garden” au provocat o puternică emoție în societatea românească. Abuzurile prezintă o gravitate extremă având în vedere vulnerabilitatea deosebită a copiilor, nu doar datorită gradului redus de dezvoltare biologică, în cazul unora dintre copii mersul reprezentând încă o provocare, dar și pentru că abuzurile au fost comise în afara cadrului familial, fără posibilitatea de supraveghere din partea părinților, de către persoane care au preluat responsabilitățile lor de îngrijire și educare”.

Președinte Executiv Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, a declarat că formele de abuz au consecințe negative în dezvoltarea copiilor.

„Grav este și faptul că abuzurile sesizate de către părinți s-au petrecut într-un context și din partea unui adult care ar trebui să aibă rol de asigurare a protecției și siguranței în raport cu copiii.”, a mai precizat președinte Executiv Salvați Copiii.

Salvați Copiii atrage atenția că „agresiunile verbale, loviturile repetate, smuciturile agresive, târâtul pe jos, izolarea în spații lipsite de supravegherea unui adult, pasivitatea și complicitatea personalului grădiniței, absența părinților, toate acestea sunt elemente care dovedesc o stare de pericol în care s-au aflat copiii, în orice moment al prezenței lor în grădiniță”.

Citește și: De ce a fost plasată sub control judiciar directoarea de la grădinița ”groazei”. Motivarea instanței

„Mențiunea din motivarea instanței că, în grădiniță, copiilor le-a fost aplicată o „corecție izolată determinată de o greșeală a minorului” constituie o minimalizare nepermisă a agresiunilor caracterizate prin diversitate și gravitate și o interpretare confuză a faptelor din perspectiva vechiului Cod Penal care folosea denumirea de corecție în legătură cu măsurile de constrângere luate faţă de minori de către părinți, aspect eliminat în noua reglementare, fiind considerat neconform cu conceptul actual de drepturi ale copilului”, se mai precizează în comunicat.

Mai mult, Salvați Copiii arată că „motivarea instanței denotă o ignorare a perspectivei psihologice a copilului privind nevoile lui fundamentale de protecție, siguranță și educație pozitivă”, întrucât „vârsta copiilor este una extrem de fragedă, experiențele abuzive generând consecințe negative nu doar pentru confortul emoțional al unui copil preșcolar, ci pentru întreaga lui dezvoltare cerebrală”. Astfel, o experneță de abuz poate avea „grave consecințe” în dezvoltarea copiilor.

 Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. 

Citește și: UPDATE. Directoarea de la Grădinița groazei, sub control judiciar

 

În urmă cu cinci zile, Alina Ioana Neagu, directoarea grădiniței din cartierul bucureștean Cotroceni surprinsă de camerele de supraveghere în timp ce îi brusca pe copiii aflați în grijă, a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Magistratul arată că nu s-a dovedit caracterul continuu al relelor tratamente aplicate minorilor.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Sectorului 5 arată în motivare că procurorii trebuie să stabilească ce rol avea femeia în cadrul grădiniței, dacă era administrator sau dacă era angajată ca educatoare în cadrul societății. Magistratul susține că acesta ar fi un aspect esențial pentru construirea acuzării.

 

Mai mult, judecătorul mai explică și că, din probele strânse până acum reiese că aceste agresiuni față de care se fac cercetări ar fi avut loc în aceeași zi, ceea ce ar reprezenta cazuri izolate, așa cum a susținut apărarea directoarei. Așadar, nu s-a dovedit caracterul continuu al relelor tratamente aplicate minorilor și că faptele nu ar ar fi afectat fizic şi emoţional copiii.

Citește și: VIDEO. Copii agresaţi la o grădiniţă din Capitală, chiar de directoare. ISMB: Grădinița funcționa ilegal

Cele mai citite

Un document guvernamental dezvăluie dezastrul de la Autoritatea Vamală Română! Putem pierde bani mulți

Autoritatea Vamală Română se confruntă cu uzura avansată a infrastructurii și facilităților de control, ceea ce poate afecta eficiența și siguranța activității vamale....

Robert Cazanciuc a lansat o carte despre Constituție pentru copii și tineri

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc şi-a exprimat speranţa, sâmbătă, la lansarea volumului său "Constituţia pentru copii şi tineri… de toate vârstele", că acesta va crea...

Guvernul Ciolacu Prelungește Plafonarea Prețurilor la Energie până în 2025

Protecția Consumatorilor Români În Fața Volatilității Pieței Energetice Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări. România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă