16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialPoluarea, o afacere de miliarde de euro

Poluarea, o afacere de miliarde de euro

Tara noastra este curtata de mai multe tari dezvoltate pentru afacerea cu aer curat. Tona de CO2 s-a comercializat in acest an cu 11,20 euro. Pentru viitorul nu foarte indepartat se preconizeaza ca pretul sa ajunga la 23 euro pe tona. La nivel mondial, de exemplu, numai in anul 2005 s-au facut afaceri cu gaze cu efect de sera in valoare de aproximativ 10 miliarde de euro.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) adreseaza un apel operatorilor care detin instalatii ce emit gaze cu efect de sera pentru a verifica daca sunt inclusi pe lista intocmita de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, prin care sunt luate in evidenta instalatiile care pot primi certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Reprezentantii MMGA subliniaza importanta inscrierii pe aceste liste, altfel agentii economici vor fi nevoiti sa cumpere certificate de emisii sau sa-si inchida afacerea.
Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pot fi obtinute si tranzactionate numai dupa aprobarea Planului National de Alocare de catre Comisia Europeana. Prin schema de comercializare a certificatelor de emisii operatorii care intra sub incidenta Directivei europene 2003/78/CE vor avea posibilitatea sa tranzactioneze liber pe piata europeana aceste certificate, existand totusi o limitare a numarului de certificate pe care un operator le poate achizitiona. Pentru moment, la nivel european este luata in considerare doar emisia de dioxid de carbon.

Imbulzeala strainilor pentru afaceri cu aer mioritic

Incepand din anul 2003, Comisia Europeana aplica schimbul de permise pentru emisiile de CO2. Fiecare tara membra a UE are o cota. In total 2,2 miliarde de tone de CO2 au fost distribuite in cadrul UE la cele 25 de state-membre, vizand 12.000 de situri industriale din domeniile energetic, ciment, sticla, chimie, rafinarii, hartie, var. Operatorii din aceste sectoare industriale au dreptul la 90% din cota medie de CO2, iar pentru restul de 10% exista doua solutii: fie reduc emisiile, fie cumpara cote de la alti agenti economici prin Bursa de Schimb. Nici o intreprindere nu se poate sustrage acestei obligatii, lucru valabil si pentru Romania ca viitor stat membru al Uniunii. Registrele nationale cuprind lista nominala a grupurilor vizate de Directiva CE. Romania a incheiat mai multe memorandumuri cu tari ca Spania, Italia, Germania, Finlanda s.a.

Amenda zilnica de 100 euro pentru tona de CO2 aruncata in aer

De fapt, nu este vorba de bani lichizi, ci de achizitia de “tehnologii verzi”. Proiectele sunt in special in industria energetica. Prin folosirea deseurilor (in special rumegus) si a apei termale pentru obtinerea energiei termice se reduc foarte mult costurile de productie. Cota de aer curat nu este altceva decat traducerea in practica a controversatului Protocol de la Kyoto. Dupa aderarea Romaniei la UE, intreprinderile care nu se vor conforma normelor comunitare si vor incerca sa pacaleasca autoritatile de mediu, prin emiterea in atmosfera a unei cantitati mai mari de CO2 decat cea la care au dreptul, vor plati amenzi usturatoare. Pentru anul 2007, amenda este de doar 40 de euro pentru fiecare tona de CO2 emisa zilnic, iar din 2008 amenda va fi de 100 de euro. Asa ca au de ales intre a pune firma pe butuci sau a se conforma legislatiei de mediu.

Desi vanzarea dreptului la poluare pare sa fie o afacere buna, Romania trebuie sa isi pastreze o cota de emisii de minimum 50 milioane tone de CO2 pe an, in perspectiva dezvoltarii industriei nationale. La bursa zvonurilor se vorbeste de un miliard de euro pe care tara noastra ar putea sa-i incaseze din “exportul de aer curat”.

Romania va participa la schema europeana de comercializare a gazelor cu efect de sera numai dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Cele mai citite

Finalul erei Nadal la Roland Garros! Regele zgurii pariziene, eliminat în primul tur

Tenismenul spaniol Rafael Nadal, regele zgurii pariziene, cu 14 trofee câștigate la Roland Garros, a fost eliminat în runda inaugurală a turneului din capitala...

Regulamentul privind industria „zero net” face ca UE să devină căminul producției de tehnologii curate

Regulamentului privind industria „zero net” (RIZN) a fost adoptată în ședința de astăzi, 27 mai, în cadrul întâlnirii Comisiei Europene. Noul regulament ar urma să...

EXCLUSIV: Se confirmă dezvăluirile România Liberă – Judecătorul de la Tribunalul București vizat de grupul mafiot pentru soluția dată în Cazul Adamescu

GRUP MAFIOT PENTRU ÎNGENUNCHIEREA JUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA ȘI UCIDEREA FIULUI LUI DAN ADAMESCU Foto: de la stânga la dreapta - Procurorul Adrian George Matei, Carmen...
Ultima oră
Pe aceeași temă