18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPloile torenţiale s-au soldat cu pagube de peste 3,3 milioane euro

Ploile torenţiale s-au soldat cu pagube de peste 3,3 milioane euro

Ploile torenţiale din ultimele săptămâni au făcut prăpăd în multe localităţi gălăţene, fiind inundate zeci de gospodării şi sute de hectare de culturi agricole, distrugeri pentru care, acum, localnicii aşteaptă să primească despăgubiri. Cum era de aşteptat, există diferenţe între distrugerile evaluate de autorităţi şi cele invocate de săteni. Prefectura Galaţi a finalizat raportul privind pagubele înregistrate. În ceea ce priveşte locuinţele, cele mai afectate au fost comunele Drăguşeni, Matca şi Corod, din totalul de cinci locuinţe care nu mai pot fi locuite, patru fiind distruse, de un „vârtej”, la Drăguşeni. Alte 50 de case au suferit avarii diverse, care pot fi remediate, cele mai multe fiind construite, fără autorizaţii, în albia pârâului Corozel. Vântul a făcut prăpăd la Suceveni, unde a luat pe sus acoperişurile Primăriei, Asociaţiei „Unirea” şi Centrului COOP. Au fost afectate 164 de poduri şi podeţe, 11,8 km de drum judeţean, 58,4 km de drum comunal, 77,5 km de drumuri săteşti. Au fost inundate 108 fântâni şi au murit înecate sute de păsări. Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi a alocat 1,11 milioane de lei din totalul fondului de urgenţă al CJ Galaţi, de 1,5 milioane lei, dar numai pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor de pe drumuri şi podeţele din localităţi. „De alocarea de despăgubiri pentru construcţiile civile, se ocupă Prefectura şi Guvernul. Convenţia a fost ca CJ să evalueze pagubele produse pe infrastructura din judeţ, ceea ce am şi făcut. Este vorba despre drumurile şi podeţele din 26 de localităţi”, a declarat ­Cornel Hamza, vicepreşedintele CJ ­Galaţi.

1.760 ha de culturi agricole distruse

Potrivit statisticilor Prefecturii, au fost afectate terenuri cu culturi agricole din 16 localităţi. În total, este vorba de 1.760 de hectare afectate, pagubele fiind evaluate la 13.498.817.000 lei. Adică aproximativ 3 milioane euro. Din punct de vedere al suprafeţelor afectate, localitatea Cavadineşti se află pe primul loc, cu 744 ha de teren afectat de inundaţii şi torenţi. În ordine descrescătoare, urmează localităţile Bălăşeşti (146 ha), Bereşti (139 ha), Şendreni (137 ha), Suceveni (134 ha), Bălăbăneşti (120 ha), Umbrăreşti (103,3 ha), Corod (88,17 ha), Matca (82,19 ha), în alte şapte localităţi fiind afectate suprafeţe mai mici de 50 ha.

Controverse pe seama ­distrugerilor, la Matca

Cum era de aşteptat, există diferenţe între evaluările realizate de comisia constituită de Prefectură şi cele invocate de localnici. Potrivit raportului Prefecturii, în comuna Matca, renumită pentru roşiile produse în solarii, au fost afectate 82,19 ha, din care numai 22,84 ha au fost solarii cu legume, alte 13,49 ha cu legume cultivate în câmp şi 1,08 ha cu pepeni. Au mai fost afectate câte 10 ha cu orz şi floarea-soarelui, 22 de ha de porumb şi restul, ovăz.

La momentul producerii inundaţiilor, Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de Producători Legume-Fructe Matca, vorbea, în baza datelor furnizate de localnici, despre inundarea a circa 600-800 de gospodării, majoritatea grădini, acoperite cu solarii în care sunt cultivate roşii, ardei şi castraveţi. În acest caz, suprafaţa inundată ar trebui să fie de 200-300 ha. „Diferenţa rezultă din faptul că, deşi o gospodărie are 5000 de mp, să spunem, a fost afectată de revărsarea pârâului Corozel doar o parte, ce se afla lângă pârâu, să spunem 1.000 de mp. Aşa s-au estimat pagubele la fiecare gospodărie. Am avut comisii mixte, cu reprezentanţi ai Direcţiei de Finanţe, de la Direcţia Agricolă, de la Primărie, tocmai pentru a nu exista discuţii”, spune acum primarul comunei Matca, Nelu Costea.

Preşedintele Grupului de Producători Matca susţine că nu au fost înregistrate toate distrugerile provocate de inundaţii: „Am primit şi după evaluarea pagubelor plângeri din partea unor fermieri că terenurile lor nu au fost inventariate. E vorba de ­grădini care se aflau lângă pârâu, iar ­dacă comisiile nu au găsit proprietarii acasă nu au putut inventaria”.

CONSECINŢE

Primarii, sub presiunea localnicilor

Neînţelegeri apar şi când vine vorba de locuinţele afectate de inundaţii. Sub presiunea localnicilor ale căror case au fost inundate, mai mult sau mai puţin, primarii sunt tentaţi să declare un număr mai mare de locuinţe afectate decât cel constatat de comisia de evaluare. Dacă, potrivit evaluărilor, la Drăguşeni au fost distruse patru case, primarul Iancu Muntianu susţine că „numai pe 23 mai au fost inundate 53 de case”. „Stau pe capul meu, la primărie, să le dau case! De unde să le dau dacă în comună nivelul de sărăcie e de 70%?”, spune primarul. La Corod, unde comisia a constatat că a fost distrusă doar o casă din paiantă, primarul susţine că alte 50 de case nu s-au dărâmat, dar au fost inundate. „Casele nu s-au dărâmat, dar apa a intrat în ele. Noi nu avem ce despăgubiri să le dăm de la bugetul local, poate dacă am primi ceva fonduri de la CJ sau de la Bucureşti”, spune primarul Octavian Dănilă.

Cele mai citite

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă