15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPloile continuă întreaga săptămână. Cât mai rezistă culturile?

Ploile continuă întreaga săptămână. Cât mai rezistă culturile?

Autorităţile au spus că vor scoate bani pentru a limita pagubele produse de vremea nefavorabilă, dar specialiştii spun că nu trebuie instituit cod portocaliu pentru agricultură.

 

După aproape o săptămână de ploi aproape fără încetare, auto­ri­tă­ţile de la Bucu­reşti au reacţionat făcând un bilanţ şi dând asigurări că există fonduri pentru eventualele calamităţi. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că 5.000 de hectare au fost calamitate până în momentul de faţă în urma cantităţilor mari de apă căzute în special în judeţele Vaslui, Vrancea, Tulcea, Caraş-Severin şi Mehedinţi.


Urmare a două luni de secetă

Veştile nu sunt chiar bune, deoarece a fost instituită o nouă avertizare cod portocaliu până marţi, la ora 12.00, în judeţele Brăila, Buzău, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Bacău şi Neamţ unde se vor cumula, pe arii extinse, cantităţi de apă de peste 50 de litri pe metru pătrat.  Specialiştii spun că ploile din aceste zile compensează lipsa precipitaţiilor din lunile martie şi aprilie.

„Lipsa apei din sol devenise periculoasă pentru anumite culturi. Ploaia din ultimele zile a redus stresul hidric şi chiar dacă vor continua precipitaţiile nu va fi rău pentru agricultură”, a menţionat Marcel Cucu de la Liga Agricultorilor din România. Acesta a fost completat de preşedintele Asociaţiei cultivatorilor agricoli din Ialomiţa, Nicolae Sitaru. „Ploaia abundentă din ultimele zile a prins bine, în general. Băltiri care pot afecta culturile au fost semnalate doar pe suprafeţe mici. Au fost temperaturi mari în aprilie care s-au suprapus pe o lipsă a apei în sol, iar  acum vegetaţia are şansa să-şi revină”.

Duminică, prima veste bună

Victor Ponta a declarat că, din păcate, ploile vor continua şi că există pagube materiale provocate de aceste fenomene meteo, care vor fi acoperite de Executiv din Fondul de rezervă. „Din fericire nu a fost nici o victimă omenească. Pagube există, fondul de rezervă – acela în care am luat înapoi banii de la campania electorală – îl vom folosi pentru repararea pagubelor produse de aceste fenomene naturale”, a spus Ponta.  Din păcate pentru guvern dar şi pentru agricultori, vremea nu dă semnale că s-ar îndrepta nici în următoarele zile. Potrivit portalului The Weather Channel abia dumincă vom avea parte de o zi ferită complet de pericolul ploilor, iar temperaturile vor ajunge la 28 de grade. Până atunci însă, la Bucureşti vom avea marţi şi miercuri ploi în rafale, iar joi, vineri, sâmbătă cer noros cu ploi, dar la o intensitate mai mică. Minima termică se va situa la 12 – 15 grade.  Aceleaşi coordonate meteorologice se regăsesc la Iaşi, cu zile mai frumoase joi şi vineri, în timp ce la Timişoara lucrurile se prezintă mai bine, ploile căzând în cantităţi mai însemnate doar marţi şi sâmbătă. Pentru cei care vor să-şi petreacă sfârşitul de săptămână la mare veştile nu sunt bune, doar sâmbătă apărând soarele.

Ponta nu vrea pierderi de vieţi

Ponta a lansat şi un mesaj autorităţilor locale. „Fără nici un fel de conotaţie politică, îi rog pe prefecţi să le transmită primarilor – ştiu că e campanie electorală – să aibă grijă de cetăţeni”.

Cu acelaşi prilej, premierul a solicitat autorităţilor locale să aibă o atitudine „cât mai preventivă”. „Să nu aşteptăm să se întâmple un necaz şi apoi să alergăm să îndreptăm lucrurile. Să prevenim cât putem de mult, pentru că e cel mai ieftin şi cel mai bine”, a mai spus prim-ministrul. De asemenea, Ponta a făcut apel la autorităţile publice locale să facă tot posibilul şi să evite pierderea de vieţi omeneşti, „indiferent de partea de bani”, subliniind că orice viaţă este mai importantă decât terenuri inundate.  

 

50 de litri pe metru pătrat vor cădea în 12 judeţe până marţi la prânz.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

Turcia nu va relua schimburile comerciale cu Israelul

Turcia a declarat că nu va relua schimburile comerciale cu Israelul, în valoare de 7 miliarde de dolari pe an, până când nu se...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă