26.4 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialPlata online pentru Registrul Comerţului

Plata online pentru Registrul Comerţului

Registrul Comerţului introduce un nou sistem ce presupune achitarea unui tarif unic pentru operaţiunile referitoare la firme. Acesta facilitează plata online a taxelor aferente operaţiunilor.

Guvernul va introduce un nou sistem de calcul al taxelor pentru operaţiunile cerute de firme şi persoane fizice autorizate la Registrul Comerţului şi va stabili tarife fixe pentru aceste servicii, sistem complet diferit faţă de sistemul actual. Noile taxe vor fi aplicate într-un interval de două luni după ce vor fi avizate de Executiv, conform unui proiect de hotărâre.

Sistemul prevede ca operaţiunile din Registrul Comerţului să fie taxate cu tarife unice, în funcţie de tipul solicitării, fără ca fiecare tip de serviciu să mai fie achitat separat, ca în prezent. La stabilirea taxelor unice s-au folosit ca bază de fundamentare înregistrările în registrul comerţului şi încasarile aferente realizate anul trecut. Spre exemplu, dacă pentru înfiinţarea unei firme un întreprinzător plătea separat câteva taxe şi tarife, acum va plăti o singură dată.

Costurile rămân aceleaşi

„Scopul proiectului de hotărâre a Guvernului este de simplificare a procedurilor de înregistrare în Registrul Comerţului, prin aplicarea de taxe şi tarife unice pentru înregistrarea în Registrul Comerţului, care asigură crearea premiselor pentru plata online, utilizând cardul bancar prin Sistemul Naţional Electronic de Plată Online (SNEP), eliminarea timpilor alocaţi pentru calcularea la ghişeu a contravalorii serviciilor prestate; actualmente stabilirea exactă a taxelor şi tarifelor este realizată numai prin întocmirea notelor de calcul, achitarea fiind efectuată după emiterea notelor de calcul. Prin introducerea noului sistem notele de calcul vor fi generate de sistemul informatic numai pentru verificare. De asemenea, sistemul prezintă predictibilitate, ceea ce îi permite operatorului economic să stabilească o prognoză fidelă a cheltuielilor legate de înregistrarea în Registrul Comerţului atât la momentul constituirii, cât şi în cursul derulării afacerii”, se arată într-un comunicat al ONRC.

ONRC, venituri în creştere

Oficialii ONRC mizează pentru 2012 pe creşterea cu 100 de milioane de lei a veniturilor înregistrate, în urma majorării numărului de înregistrări, nu a tarifelor. „Creşterea încasărilor este pusă strict pe seama prog­nozei de creştere a numărului de înregistrări în Registrul Comerţului. Astfel, încasările în anul 2011 au fost în valoare de 100 milioane lei şi au fost luate ca bază de calcul pentru următorii ani. Pentru anul 2012 a fost prognozată o creştere a numărului de înregistrări cu 15%, reflectată într-o creştere a încasărilor cu 9,1%. Pentru următorii 5 ani s-a prognozat o creştere cu 8% a numărului de înregistrări faţă de anul anterior şi a încasărilor cu 5%. Precizăm că la 31 iulie 2012 creşterea numărului de înregistrări faţă de perioada similară a anului 2011 a fost de 11,01%”, spun reprezentanţii ONRC.  

Cele mai citite

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...

Dan Podaru: Cei mai mulți cetățeni ai sectorului 1 n-o mai vor pe Clotilde Armand

Cei mai mulți locuitori ai sectorului 1 din Capitală nu o mai doresc pe Clotilde Armand la primărie, concluzionează candidatul Partidului Ecologist Român (PER)...

Ministrul Apărării, despre sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Sprijinul "ferm" pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt "esenţiale", pe termen scurt...
Ultima oră
Pe aceeași temă