14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialPlaneta MARTE – la cea mai mică distanță de Terra. Ce recomandă...

Planeta MARTE – la cea mai mică distanță de Terra. Ce recomandă specialiștii

Planeta Marte se află, la data de 30 mai, la cea mai mică distanţă de Pământ – 75,3 milioane de kilometri, informează maxisciences.com şi CNN, citate de Agerpres.

Această distanță dintre Terra și Planeta Roșie este este cea mai mică din ultimii zece ani.

În plus, în ziua de luni, 30 mai, are loc nu doar o apropiere ci și o aliniere. Acest lucru înseamnă că Soarele, Pământul şi Marte sunt aliniate în spaţiu. Chiar dacă această situaţie se repetă în general la doi ani (circa 780 de zile), de fiecare dată este sensibil diferită.

Evenimentul astronomic de luni seară “nu trebuie să fie ratat”, subliniază specialiștii.

De câteva săptămâni distanţa dintre Marte și Terra se micşorează. Planeta Roşie apare mult mai strălucitoare decât de obicei, fiind astfel mai uşor de observat.

Se ştie că Terra se orbitează aproape circular în jurul Soarelui. În schimb, Marte are o traiectorie mai eliptică. Astfel, distanţa dintre cele două planete depinde în principal de poziţia lui Marte pe orbita sa – cel mai departe sau cel mai aproape de Pământ.

Distanța minimă dintre Marte și Terra, de circa 75,3 milioane de kilometri, se va atinge la 30 mai, ora 21h35 GMT.

Marte nu a mai fost atât de aproape de Terra din octombrie 2005. În 2003 a ajuns şi mai aproape, la circa 55 de milioane de kilometri. Luni seară, datorită distanţei mici, fenomenul va putea fi observat cu uşurinţă, chiar dacă cerul nu va fi complet senin. Strălucirea lui Marte va fi atât de intensă, încât va putea fi văzută şi printre nori. Cei care vor să beneficieze la maxim de acest fenomen sunt sfătuiţi de astronomi să meargă în afara oraşelor, departe de poluarea luminoasă.

Planeta va putea fi văzută cu ochiul liber sau cu binoclul, dar cu telescopul precizia va fi sporită. Cu acest ultim instrument se va putea observa calota polară şi câteva structuri marţiene. O observaţie mai detaliată va necesita totuşi un telescop mai performant. 

Evenimentul va fi transmis în direct şi comentat de specialişti pe site-uri cum ar fi Slooh și Virtual Telescope.

Oamenii care vor rata fenomenul vor fi nevoiţi să aştepte până în 2018 ca Marte să se apropie din nou de Pământ. Peste doi ani, Marte  va fi şi mai aproape de Terra – circa 58 de milioane de kilometri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă