14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialPiroska mon amour

Piroska mon amour

Unul dintre primele avertismente pe care le primeste un angajat intr-o intreprindere publica sau privata din Statele Unite este sa nu aiba relatii intime cu subalternii. Daca tentatia se dovedeste mai puternica decat etica profesionala, angajatul plateste cu functia. Nu sunt admise negocieri.
Sau cel putin unui american nu i-ar trece prin cap sa negocieze. Chiar daca se afla in Statele Unite, lucrurile se schimba cand institutia e una internationala, iar angajatul e francez. In aceasta situatie, pana si inflexibila etica profesionala americana e zdruncinata. Directorul general al Fondului Monetar International, o institutie cu 185 de tari membre, este acuzat ca ar fi abuzat de puterea lui pentru a o sprijini profesional pe sefa de misiune a FMI in Ghana, Piroska Nagy.

 

Cu siguranta, numele exotic al acestei doamne de nationalitate maghiara nu v-ar fi spus nimic daca FMI n-ar fi decis sa faca public un "incident din viata privata" a marelui sau sef. In luna ianuarie a acestui an, Dominique Strauss – Kahn, DSK, asa cum il numeste presa franceza, avea o aventura "pasagera", dupa cum sustine el, cu doamna Nagy, o blonda sportiva, trecuta de prima tinerete. Pasiunea lui DSK pentru Piroska Nagy s-a declansat la mai putin de cinci luni de la instalarea sa si a sotiei sale in Statele Unite. Imaginile sunt inca vii in mintea telespectatorilor francezi.

 

In ziua in care paraseau Franta cu destinatia Washington, pe aeroportul Roissy din Paris, Dominique Strauss Kahn (59 de ani) si sotia lui, Anne Sinclair (60 de ani), radiau, isi lansau zambete complice si ii salutau zambitori pe jurnalisti, gandindu-se, probabil, la ziua in care DSK s-ar fi putut intoarce in Franta, in calitate de candidat la presedintie din partea Partidului Socialist. Un mandat de succes la Fondul Monetar International l-ar fi ajutat sa-si consolideze imaginea de prezidentiabil, pe fondul unei sensibile penurii de personalitati politice de anvergura in cadrul partidului sau. Chiar si adversarul sau politic, presedintele francez Nicolas Sarkozy, avea motive sa se mandreasca: numirea unui francez in fruntea unei institutii de calibrul Fondului Monetar International readucea Parisul la masa marilor jucatori ai finantelor mondiale si suscita invidia unor mari puteri precum Rusia.

 

Intamplator sau nu, chiar subordonatii rusi ai lui DSK au fost cei care l-au informat pe sotul incornorat, unul dintre cei mai vechi membri in Consiliul de Administratie al FMI, ca sotia sa are o aventura cu seful mare. Denuntul "amical" ar fi fost lansat vara trecuta, iar secretul a fost bine pazit fata de ceilalti membri ai Consliului si de administratorul francez. Intre timp, Piroska Nagy a parasit FMI si s-a mutat la Londra. Fara sa nege aventura cu Dominique Strauss – Kahn, doamna Nagy respinge totusi cu tarie ca ar fi beneficiat de vreun avantaj de pe urma acestei aventuri. Dupa ce aventura a devenit publica, primele scuze ale directorului general al FMI au mers chiar catre Piroska Nagy. "E o economista plina de talent. O profesionista desavarsita. Recunosc si regret situatia dificila pe care i-am creat-o. Imi cer scuze si fata de sotia si de famillia mea", a spus Strauss-Kahn. Pe blogul sau, Anne Sinclair spune ca "niciodata cuplul n-a fost mai seren si mai solid".

 

"Toata lumea stie ca astfel de lucruri se pot intampla in viata oricarui cuplu. In ceea ce ma priveste, aceasta aventura de-o seara e uitata, am intors pagina. Ne iubim ca in prima zi. Gata. Nu mai revin asupra acestui subiect." In plina isterie economica mondiala, serenitatea sotiei inselate a directorului general al FMI are efect de orchestra brava care canta pe puntea unui Titanic pe jumatate scufundat.

Cele mai citite

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă