17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialPictura unicat a lui Nicolae Grigorescu in Neamt

Pictura unicat a lui Nicolae Grigorescu in Neamt

» Biserica Manastirii Agapia din judetul Neamt are una dintre cele mai frumoase picturi care poarta semnatura lui Nicolae Grigorescu. De curand, lucrarea a fost restaurata odata cu lacasul de cult.

Lucrarile complexe de consolidare si restaurare a bisericii "Sfintii Voievozi" au fost incheiate, zilele acestea, prin efectuarea receptiei. Cu un grad deosebit de complexitate, lucrarile au avut in centru, de fapt, pictura lui Nicolae Grigorescu, careia i s-a asigurat, acum, atat un zid stabilizat si consolidat, un microclimat de conservare corespunzator, cat si o restaurare chirurgicala, prin indepartarea mizeriei, consolidarea stratului de culoare sau obturarea lacunelor.
Cei doi restauratori, Mihai si Pia stefania Stinghe, nu au fost la prima intalnire cu pictura lui Nicolae Grigorescu. Tot ei au restaurat in Apusenii Mari si tablouri de la Muzeul National de Arta al Romaniei. "Emotional, intalnirea cu pictura lui Nicolae Grigorescu de la Agapia este o revelatie.

 

Este uimitor cate se pot descoperi de la distanta de doar o intindere de mana de opera lui Grigorescu, de la detalii referitoare la complexitatea executiei tehnice, de la pensulatie si modul de a picta pana la felul in care realiza compozitiile! Interiorul bisericii de la Agapia a fost pictat de Grigorescu de la varsta de 19 ani. Mai ales din perspectiva varstei, Grigorescu uimeste prin calitatile picturii, iar Agapia este marturia talentului deosebit pe care il are", ne spune Pia Stinghe.
Lucrarile de consolidare si restaurare, care au costat 6.828.766,73 lei, conform procesului-verbal de predare-primire, au fost impuse de starea in care se aflau zidurile si, mai ales, structura de rezistenta a bisericii. "Inainte de inceperea restaurarii exista pericolul de a se fisura zidurile. Dislocarile din zidarie atentionau ca se putea intampla o nenorocire. Problemele constructiei vin dinainte ca interiorul sa fie pictat de Grigorescu, din momentul in care zidurile au fost modificate, cu largirea si suprainaltarea ferestrelor, care au dat constructiei un stil neoclasic.

 

Interventia a fost facuta, insa, fara stabilizarea structurii de rezistenta, astfel ca noi am gasit fisuri in forma de brad cu dislocari care au ajuns la 3-4 cm, cum ar fi cele de la baza arcului dintre naos si pronaos", explica Stinghe. Pentru stabilizarea constructiei a fost nevoie de consolidarea fundatiilor, consolidarea peretilor cu inglobarea in masa zidariei a unor elemente verticale din beton armat, introducerea de centuri pentru bolti si arce, consolidarea turlei si rezemarea acesteia pe zidurile corpului de biserica. "Au fost multe lucruri tehnice de rezolvat printr-o colaborare pluridisciplinara intre constructori si restauratori. De exemplu, restauratorii au trebuit sa faca protectii preventive, prin interventii de precizie, inainte de interventiile constructorilor. A fost nevoie sa facem inclusiv decupaje, indepartare si remontare a unor zone din pictura murala", spune restauratorul Stinghe. Pia stefania Stinghe pregateste, de altfel, o comunicare stiintifica despre lucrarile de la Agapia, in care detaliile tehnice isi vor gasi cel mai propriu loc.
 
"In portretele de sfinti s-au folosit modele vii"
Interiorul Manastirii Agapia, insemnand peretii si catapeteasma, a fost pictat intre anii 1858-1861 de catre Nicolae Grigorescu. "Pictura interioara a bisericii, in stil realist, a fost realizata in timp de 3 ani. In portretele de sfinti s-au folosit modele vii: tarani, calugari, preoti si calugarite din manastire. Printre icoanele de pe catapeteasma, pictate pe lemn, se afla si autoportretul lui Nicolae Grigorescu, in figura profetului Daniel", ne explica ghidul manastirii. Pictura in ulei are o serie de elemente novatoare, dar si influente ale marilor opere ale titanilor Renasterii: Rafael, Leonardo Da Vinci, Tizian etc. "Ingerul parasindu-l pe Tobia", "Punerea in Mormant a Mantuitorului" de pe arcul dintre pronaos si naos, "Cina cea de taina" din catapeteasma, "Sfanta Treime" din bolta pronaosului, "Ruga in Gradina Ghetsimani", "Iisus ducandu-si Crucea spre Golgota", "Ieremia plangand ruinele Ierusalimului" sunt cateva dintre compozitiile de la Agapia care impresioneaza prin expresivitate, realism, autenticitate si dinamism.

Cele mai citite

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Proliferarea în mediul online a imaginilor cu abuzuri sexual asupra copiilor, creștere alarmantă

Proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut dăunător s-a accentuat în primul trimestru al...

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, susține campania pan-europeană pentru drepturile reproductive

Slovenul Aleksander Čeferin, președintele UEFA, a devenit cel mai recent lider important care susține campania pan-europeană pro-alegere, luptând pentru drepturile reproductive în Europa, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă