21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPiața kilometrilor dați înapoi, o afacere de peste 300 milioane euro/an

Piața kilometrilor dați înapoi, o afacere de peste 300 milioane euro/an

Samsarii de autovehicule câștigă în fiecare an circa 160 de milioane de euro în plus doar din modificarea numărului real al kilometrilor parcurși de vehiculele pe care le vând, arată o analiză a portalului InspectorAuto.ro.

“Mașinile cu kilometri dați înapoi sunt o problemă peste tot în lume, iar în România piață neagră a kilometrilor are o valoare de circa 160 milioane euro/an, sumă rezultată exclusiv din ajustările în minus ale kilometrajelor mași­nilor aduse din alte țări. Acești bani reprezintă câștiguri neoneste realizate de samsari pe seama cumpărătorilor creduli și păcăliți”, arată sursa citată într-un comunicat de presă.

La acești bani se adaugă costurile suplimentare pe care cumpărătorii autovehiculelor măsluite le au cu reparațiile și întreținerea mașinilor. Suma este aproximativ egală cu cea câștigată de samsari prin darea kilometrajelor înapoi, ceea ce înseamnă că nereglementarea corespunzătoare a pieței auto second-hand și lipsa de trans­parență generează pierderi cuprinse între 300 și 350 milioane euro/an pentru clienții de mașini rulate din România.

"Poliția germană estimează că o treime dintre mașinile rulate comercializate în Germania au kilometri dați înapoi, iar statisticile disponibile la nivelul UE arată că circa 43% din mașinile aduse în Franța, din Belgia, au kilometrajele ajustate în minus cu 91.000 km, în medie, după ce ele au părăsit Belgia. În cazul României ­estimările noastre arată că circa 80% din mașinile aduse din afară au kilometri dați înapoi, iar dacă transformăm aceste cifre în bani obținem cifre ­colosale: între 300 și 350 milioane euro/an – bani plătiți exclusiv de clienții de mașini rulate, fără ca aceștia să aibă garanția că utilizează o mașină sigură și cu kilometri reali”, a declarat Mihai Cune, fondator și director general al Inspec­torAuto.ro.

Belgia are un sistem model în privința transparenței pe piața auto second-hand, potrivit sursei citate.

”Clientul de mașină rulată este expus la riscuri ­mari și nici o entitate privată sau guvernamentală din UE nu ­este interesată să protejeze cu adevărat această categorie de clienți. Drept dovadă, statistici actualizate și detaliate despre piețele second-hand din UE nu există pe nicăieri, iar frauda ­realizată prin darea kilome­trajelor înapoi este în floare în țări în care nu ai crede că se poate întâmpla așa ceva:­Germania și Franța. Singurele mai curate sunt mașinile ­cum­părate de noi din România, ­însă nici ele nu sunt ferite 100% de inter­ven­ții asupra kilo­me­trajului”, a menționat Mihai Cune.

O soluție viabilă pentru rezolvarea problemei kilo­metrajelor ajustate la nivelul UE este schimbul transfrontalier de date între stațiile de ­verificare tehnică periodică (ITP).   

 

Proiect

Închisoare pentru kilometrii dați înapoi

Înşelăciunea săvârşită în legătură cu date sau caracteristici ale vehiculelor ar putea fi pedep­sită cu închisoare de la 2 la 5 ani, potrivit unei iniţiative legislative depuse de un grup de parlamentari PNL. „Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înţelege: elementele de identificare, provenienţa, modificările şi intervenţiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infracţiune independent de diligenţa depusă de persoana care devine titular de drepturi asupra vehiculului”, se arată în proiectul legislativ, potrivit Mediafax. Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că urmăresc descurajarea tranzacţiilor cu vehicule ale căror date sau caracteristici sunt trucate sau nereale şi, în consecinţă, creşterea siguranţei pe drumurile publice.

 

Cifre

 

7

milioane de mașini rulate se comercializează anual în Germania, aproximativ dublu față de piața de mașini noi.

 

43%

dintre mașinile rulate aduse în Franța din Belgia au kilometri dați înapoi în medie cu 91.000 km.

 

800

de euro câștigă un samsar la o mașină la care dă kilometrajul înapoi; câștigurile medii sunt între 500 și 2.000 euro, în funcție de autovehicul.

 

80%

din mașinile importate anul trecut în România pot avea kilometrajele ajustate în minus. În 2015, au intrat în țară 250.662 mașini la mâna a doua din alte țări. 

Cele mai citite

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă