18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPetrolul ieftin scade prețurile, dar ne poate impinge în deflație

Petrolul ieftin scade prețurile, dar ne poate impinge în deflație

Prețul țițeiului a atins unul dintre cele mai scăzute niveluri, iar Organizația Statelor Exportatoare de Petrol nu reduce producția. Analiștii economici susțin că este o veste bună pentru economia românească, dar pot exista și efecte negative.

Prețul mediu pentru petrolul brut vândut de Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut pentru prima dată după 2009 sub pragul de 40 de dolari per baril, anunță Bloomberg. Prețul barilului de țiței s-a redus cu 40% în acest an, fiindcă OPEC a decis să-și apere cota de piață în fața rivalilor prin pomparea unei cantități-record de țiței în pofida scăderii prețurilor. Ana­listul economic Aurelian Dochia spune că cele mai importante efecte sunt resimțite de țările producătoare și exportatoare de petrol. De exemplu, Arabia Saudită nu a mai putut să facă față cheltuielilor și a fost nevoită să se împrumute. Și economia Rusiei a fost dezechilibrată și încă mai are de suferit.

“România produce 5 milioane de tone anual, iar consumul depășește producția. De aceea, pentru noi scăderea prețului petrolului are efecte pozitive. Prețul la pompă al combustibilului ar trebui să scadă și odată cu el și cel al produselor”, susține Dochia.

Acesta folosește însă cuvântul deflație, arătând că indicele prețurilor este negativ și că acest fenomen poate persista. “Până acum acest lucru a fost de ajutor politicii monetare. Însă, deflația afectează politica monetară, care nu mai are mecanism de transmitere și banca centrală nu mai poate controla mersul economiei”, explică analistul economic.

Conform acestuia, un alt efect negativ este scăderea investițiilor în explorare și dezvoltare de noi câmpuri petroliere. Dochia spune că mari companii, inclusiv Petrom, și-au redus investițiile. Iar, în Statele Unite, aproape în fiecare lună, se anunță că se renunță la aceste proiecte, în vreme ce OPEC își poate permite să mențină actuala producție de petrol fiindcă nu trebuie să facă noi investiții.

Prințul saudit Abdul Aziz bin Salman a declarat de curând că industria petrolului şi gazelor a renunţat în acest an la proiecte de 200 de miliarde de dolari, care ar fi avut o capacitate echivalentă cu jumătate din producţia zilnică a Arabiei Saudite, din cauza preţurilor scăzute care descurajează investiţiile.

Citește și:  INS: Importurile de gaze au scăzut drastic

La rândul său, Eugen Șinca, analist-șef echipa Cercetare Macro și Titluri cu Venit Fix, BCR, consideră că ieftinirea petrolului va avea un impact pozitiv asupra celor mai multe companii româneşti prin reducerea costurilor energetice, ceea ce ar putea îmbunătăţi profilul lor de profitabilitate.

De ce OPEC nu reduce producția

Ministrul petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Naimi, declara în urmă cu câteva luni că OPEC nu va reduce producţia de petrol, chiar dacă preţul barilului va scădea până la 20 de dolari. „Nu este în interesul producătorilor din OPEC să reducă producţia, indiferent de preţ. Indiferent dacă scade la 20, 40, 50 sau 60 de dolari. Nu este relevant“, a susținut al-Naimi. De fapt, Arabia Saudită menţine producţia la un nivel ridicat pentru a exercita presiuni asupra unor producători concurenţi precum Statele Unite. Însă, unii dintre membrii OPEC, între care Venezuela, Iran şi Algeria, sunt loviţi puternic de scăderea preţurilor şi au cerut reducerea producţiei.

Citește și: Ce impozite ar trebui să încaseze statul de la companiile petroliere

Directorul Agenției Interna­ționale a Energiei (AIE), Fatih Birol, a estimat recent că pe baza prețurilor actuale la țiței veni­turile anuale ale OPEC ar putea fi reduse până la 550 miliarde de dolari, de la o medie de 1.000 de miliarde de dolari în fiecare din ultimii cinci ani. Chiar și Arabia Saudită, cel mai important membru al OPEC, ar putea înregistra în acest an un deficit bugetar care potrivit Fondului Monetar Internațional va trece de 20% din PIB. Cu toate acestea, AIE estimează că prețurile scăzute la petrol vor mai dura câțiva ani, urmând să revină treptat până la 80 de dolari pe baril abia în 2020. Miniștrii Petrolului din statele OPEC urmează să revizuiască politica grupului la următoarea reuniune programată a avea loc la începutul lunii decembrie.   

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă