18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialPeste 50.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sf. Dimitrie

Peste 50.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sf. Dimitrie

Mii de credincioşi au participat, duminică, la Sfânta Liturghie închinată Cuviosului Dimitrie,  în timp ce alţi peste 15.000 stau zilnic la rând peste 12 ore  ca să se închine moaştelor acestuia, transmite Mediafax.

Citeşte şi: Credinţă înregistrată la OSIM. Ce se mai vinde prin bazarul evlaviei, de Sfântul Dumitru

Peste 50.000 de pelerini s-au închinat de joi până duminică la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena, în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei, la icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, la moaştele Sfântului Mare Mucenic Artemie, precum şi la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, aflate în baldachinul de pe Colina Patriarhiei.

Pelerinii, unii dintre ei veniţi din străinătate, stau la rând şi peste 12 ore, în linişte, citind rugăciuni sau acatistele sfinţilor. Cei mai mulţi au spus că merg frecvent în pelerinaj, întrucât simt binefacerile sfinţilor.

“Plec cu o mare linişte sufletească şi multă pace, care se păstrează de la an la an. Nu putem altfel, pentru că îl păstrăm în suflet pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pe sfinţii care sunt cu noi. Nu pot spune că este uşor, dar vin an de an, iar acum parcă mai mult ca oricând, pentru noul nostru părinte Ciprian (IPS Ciprian, n.r. )”, a spus Ecaterina, din Buzău.

Există un grup constant de pelerini care merge la toate hramurile. “Nu putem spune că sunt 20 -25 sau 30 la sută dintre pelerini care merg constant în pelerinaje. Sigur că la Cuvioasa Parascheva predomină pelerinii din Moldova, la Cuviosul Dimitrie cel Nou, cei din Arhiepiscopia Bucureştilor. Dar în ambele sunt şi pelerini din alte zone şi chiar din străinătate. Pe lângă ei sunt şi unii care au alte scopuri, să mai caşte gura, să încerce să intre prin faţă sau să cerşească”, a spus părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

El a precizat că persoanele care stau la coadă câte 12-14 ore sau care nu se clintesc de la Sfânta Liturighie sunt oameni cu credinţă şi care simt roadele acesteia.

Duminică, la Catedrala Patriarhală au venit şi parlamentari, printre care Ecaterina Andronescu, Eugen Bejenariu, miniştrii Doina Pană şi Mariana Câmpeanu, precum şi consilieri locali.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, începute în 24 octombrie, se vor încheia marţi 29 octombrie. Delegaţia Bisericii Greciei care a adus la Bucureşti icoana Sfintei Împărătese Elena şi icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare se va întoarce în Grecia marţi după-amiază.

Cele mai citite

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Cazurile AEGEK și SIVECO, aproape să îngroape ministerul lui Adrian Câciu! Guvernul scoate de la saltea 300 de milioane de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu, se confruntă cu posibilitatea un blocaj financiar semnificativ din cauza unei serii de sentințe...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...
Ultima oră
Pe aceeași temă