18.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialPeşedintele venezuelean Nicolas Maduro îşi mai păstrează funcţia. În 2016 nu se...

Peşedintele venezuelean Nicolas Maduro îşi mai păstrează funcţia. În 2016 nu se va organiza un referendum pentru demiterea sa

Referendumul cerut de opoziția din Venezuela pentru a încerca revocarea președintelui Nicolas Maduro nu avea loc în 2016 din lipsă de timp, spune vicepreședintele Venezuelei, Aristobulo Isturiz, citat de AFP şi preluat de Agerpres.

“În acest an nu va fi niciun referendum, (opozanții) nu au timp”, a declarat Aristobulo Isturiz într-o conferință de presă la Porlamar, pe insula Margarita, în nordul Venezuelei, unde începe sâmbătă al 17-lea summit al Mișcării de Nealiniere.

Afirmațiile sale au fost făcute în contextul în care Consiliul național electoral (CNE) urmează să anunțe vineri data la care opoziția venezueleană va trebui să încerce să strângă în trei zile patru milioane de semnături (20% din electorat), ultima etapă înainte ca referendumul revocator să fie convocat.

Data la care ar putea avea loc referendumul dorit de Masa Unității Democratice (MUD), coaliția opoziției majoritară în parlament, este crucială.

Dacă referendumul va avea loc până la 10 ianuarie 2017 și va fi încununat de succes, va duce la alegeri anticipate.

În cazul în care va avea loc mai târziu, o eventuală revocare a lui Nicolas Maduro va determina numai înlocuirea lui vicepreședintele țării până la sfârșitul mandatului în 2019.

Or, Aristobulo Isturiz este, ca și Nicolas Maduro, chavist, de la numele fostului președinte venezuelan Hugo Chavez, lider al stângii latino-americane decedat în urmă cu trei ani.

De altfel, în intervenția sa de joi, Aristobulo Isturiz a exclus un asemenea scenariu, declarând că nu intenționează în niciun caz să îl înlocuiască pe Nicolas Maduro.

“Nu are sens să elimini un chavist pentru a pune în loc alt chavist”, a declarat vicepreședintele. “Nu voi fi președintele nimănui”, a continuat el.

Aristobulo Isturiz a mai afirmat că liderii opoziției se află în prezent într-un impas. “Pentru a schimba regimul, cum spun ei, trebuie să pună unul de-al lor (la președinție), iar asta se face într-un anumit termen și ei nu mai au timp”, a declarat el.

Pe de altă parte, Nicolas Maduro a prelungit pentru 60 de zile starea de excepție decretată în ianuarie în Venezuela din cauza crizei economice cu care se confruntă țara, potrivit unui comunicat dat publicității joi.

Nicolas Maduro va putea recurge astfel la “mecanisme excepționale de supervizare, control și supraveghere”, potrivit documentului citat de AFP.

Cele mai citite

Efectele furtunii din București: străzi şi subsoluri inundate, copaci căzuți si autoturisme avariate

Pompierii au fost nevoiţi să intervină în noaptea de joi spre vineri în aproape 400 de cazuri în Bucureşti şi Ilfov ca urmare a...

Candidat unic sau fiecare cu turta lui?

Românii se întreabă cine va fi noul președinte. Din lecția istoriei, știm că alesul trebuie să aibă firmanul plătit la zi. Dar dacă Înalta Poartă...

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat forma revizuită a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 24/2017 privind emitenții de...

Inițiativa legislativă vizează îndeplinirea obligațiilor României ca stat membru de a transpune în cadrul legislației naționale actele normative emise la nivel european în domeniul...
Ultima oră
Pe aceeași temă