14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPentru ce?

Pentru ce?

Cauza sau scop?
Toate declaratiile aliantei anti-Basescu s-au concentrat pe pretentia de a apara Constitutia si Parlamentul de autoritarismul presedintelui. Explicatia a fost tot timpul cauzala, in sensul ca aceasta coalitie nu a facut decat sa reactioneze la atacurile lui Basescu: fara contraatac, Romania ar fi ajuns o dictatura prezidentiala; asa, ea ramane o democratie parlamentara.  
Explicatia oficiala nu convinge. Cauza are loc, din principiu, inaintea reactiei, dar este greu in acest caz de  a stabili ce a avut loc mai intai: cutare incercare de corupere a Justitiei sau interventia de a o bloca? Totul depinde de punctul de vedere al naratorului, adica de interesul lui, caci in realitate actiunile si reactiunile s-au intersectat permanent. In al doilea rand, explicatia cauzala inocentizeaza subiectul: el nu a actionat, chipurile, pentru ca asa a vrut, ci pentru ca asa a fost obligat; din nou, omul este sub vremi, adica victima altora.
Pasarea "vinei" permanent lui Basescu, cel ce a luat "initiativa raului", fara nici o analiza ulterioara mai echilibrata, seamana cu vechea tactica de a invinui pe altcineva pentru a se autodisculpa: "innegrirea" lui Basescu si a aliatilor lui din Partidul Democrat purifica imaginea proprie. Rezultatul este pura propaganda.
Dimpotriva, explicarea actiunii prin scopul ei – "cineva face cutare lucru pentru a obtine cutare avantaj – explicatia zisa teleologica, vede in scopul actiunii (telos), motivul ei. Realista, nu cinica, ea responsabilizeaza subiectul actiunii caci il face sa si-o asume.
Nu "de ce" a avut loc suspendarea lui Basescu trebuie atunci sa ne intrebam, ci "pentru ce"?

Oligarhia
Acum nu are loc o lupta intre autoritarism si parlamentarism, ci una dintre democratie si oligarhie. Asa-zisa perioada de tranzitie a Romaniei a dus la consolidarea unei noi "clase suprapuse", vorba lui Eminescu, aceea de magnati ai mai fiecarui domeniu economic (dar si cultural!), care au profitat pur si simplu de inexistenta legilor antitrust din alte tari. Ceea ce nu duce la ideea unei culpe generale, cum credea Eminescu, ci la necesitatea de a separa graul de neghina. Ani de zile noi am crezut ca aceasta era formata doar de "baronii" pesedisti pentru ca, ocupand simultan pozitii de varf in economie si in politica, in anii 2000-2004, ei au savarsit greseala de prea mare vizibilitate. Cand s-au retras apoi in penumbra afacerilor si au cedat locurile din lumina liderilor PSD actuali, miscarea a avut efectul secundar nescontat de a dezvalui ca mai toate partidele se constituisera intre timp prin asemenea duble structuri de interese comune adanci si de retele politice de suprafata. Prin "baietii destepti" sau "mogulii" cu afinitati liberale, conservatoare etc., ceea ce parea initial exceptia pesedista s-a dovedit regula generala. Romania devenise intre timp o oligarhie, iar institutiile o slujeau indiferent de culorile ei politice.

Promisiunea D.A.
Presedintele Basescu si Alianta pentru Dreptate si Adevar au venit la putere in 2004 pe valul unei nemultumiri populare care a spus "DA!" exact promisiunii de a curati clasa suprapusa de cei certati cu legea. Prin Monica Macovei si Basescu, Justitia si-a recastigat independenta si impartialitatea, punand lupa nu numai pe neprietenii, ci si pe prietenii politici. Deranjand mai toate retelele de interese, ea a fost perceputa ca un factor antisistem. La fel, condamnarea comunismului de catre Basescu si desecretizarea "baietilor destepti" au lovit largi parti din clasa politica, indiferent daca ea era pesedista, peremista, liberala sau conservatoare.
Scopul actual
Noua coalitie politica s-a nascut nu pentru ca parlamentarismul era in pericol, ci in scopul de a apara interesele transpartinice ale oligarhiei. Daca mai inainte adoptau artificial culoarea cutarui partid, ele revin acum, prin alianta, la incolorul sistemului. Acesta rejecteaza ceea ce il impiedica sa functioneze. Noua alianta i-a indepartat pe Basescu si Macovei pentru a stopa actiunile lor antisistem. Se pregatesc Daniel Morar, Kovesi, Maior, Coldea, probabil si altii. Atentie, interimatul la Cotroceni nu are loc pentru ca cineva trebuia sa se sacrifice continuitatii institutiei, ci in scopul clar de a schimba functionarii impartiali cu functionari partizani, adica de a distruge baza de putere a vechiului presedinte, daca se va reintoarce.
Basescu si ai lui trebuie scosi din viata politica, iata scopul suspendarii lui si a tot ceea ce acum urmeaza. z

Sorin Alexandrescu este profesor la universitatile din Amsterdam si Bucuresti

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă