32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialParlamentul britanic califică inițiativele UE privind migrația drept „lamentabile”

Parlamentul britanic califică inițiativele UE privind migrația drept „lamentabile”

Uniunea Europeană a eșuat în încercarea de a rezolva criza migrației și nu a acționat suficient împotriva traficanților de persoane,  este concluzia unui raport întocmit de o comisie a Parlamentului Marii Britianii, care a calificat eforturile UE drept „lamentabile”, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Condițiile atroce din taberele de migranți din interiorul sau de la granițele celor mai bogate țări din lume sunt un motiv de rușine”, a precizat preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri interne, Keith Vaz. 

După o anchetă care a durat un an, comitetul parlamentar britanic menționat a concluzionat că problemele au fost agravate de eșecul unui acord între statele membre ale spațiului Schengen cu privire la controlul frontierelor externe ale UE. „Se poate susține cu argumente că acordul UE cu Turcia din martie 2016 privind returnarea migranților a fost primul pas către un răspuns semnificativ, dar acesta a venit mult prea târziu și este la rândul său extrem de controversat, din mai multe motive”, a afirmat comitetul. 

Parlamentarii au apreciat că s-au lăsat prea multe pe seama țărilor celor mai afectate, cum ar fi Italia, Grecia și Turcia. Vay a afirmat că desfășurarea de forțe navale în Marea Mediterană nu a descurajat fluxurile de migranți și nu a perturbat activitatea bandelor de traficanți de persoane. „Răspunsul UE în privința combaterii traficanților de persoane care exploatează și exacerbează această criză, profitând de pe urma ei, a fost slab”, a declarat Vaz. 

În ceea ce privește Regatul Unit, în lumina celor mai recente date, este puțin probabil ca acesta să își atingă ținta de a găzdui 20.000 de refugiați din Siria până în 2020, iar respectarea acordului cu Franța privind controlul la frontiera britanică de la Canalul Mânecii ar trebui să constituie, potrivit parlamentarilor, o prioritate a guvernului de la Londra. Potrivit Reuters, au existat speculații privind riscul ca acest acord să fie anulat în urma votului din iunie pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană 

„Prioritatea noastră este să oferim ajutor umanitar celor care au cea mai mare nevoie, menținând totodată securitatea frontierelor noastre”, a afirmat o purtătoare de cuvânt a Home Office, ministerul britanic de interne. Aceasta a adăugat că Regatul Unit este decis să își onoreze angajamentele privind refugiații sirieni, iar procesul se desfășoară conform așteptărilor. 

Organizația Internațională pentru Migrație a anunțat marți că în 2016 au ajuns în Europa pe mare 257.000 de imigranți, iar cel puțin 3000 au murit pe drum. 

Cele mai citite

Nicușor Dan afirmă la Bookfest că s-a schimbat mentalitatea privind zona istorică a Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, sâmbătă, că se schimbă mentalitatea privind zona istorică a oraşului şi a pledat pentru integrarea acestei...

Maia Sandu, mesaj după finala “Românii au talent”. “Aţi făcut Moldova mândră!”

Ediția din acest e show-ului "Românii au talent" a fost câștigată de Cristian Ciaușu, tânărul cu naiul. Următoarele locuri au fost ocupate de Ana...

Nicușor Dan afirmă la Bookfest că s-a schimbat mentalitatea privind zona istorică a Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, sâmbătă, că se schimbă mentalitatea privind zona istorică a oraşului şi a pledat pentru integrarea acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă