22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPărinţi, cum rezolvaţi certurile dintre fraţi?

Părinţi, cum rezolvaţi certurile dintre fraţi?

Copii obosiţi după o zi la şcoală, alţii pe care îi doare burtica sau se grăbesc să se aşeze la masă, cel mare care se plictiseşte… Tensiunea urcă, glumiţele se transformă repede în insulte şi chiar lovituri.

Dar toţi părinţii ştiu că o ceartă este deseori cauzată de împărţirea dragostei şi jelozia între fraţi. De aceea este nevoie de anumite limite.

* Opriţi urletele: cînd decibelii se adună, şi vocile frizează isteria, întrerupeţi ţipetele cu o voce joasă şi gravă, cerîndu-le copiilor să coboare tonul. Prin mimetism, vor vorbi mai încet şi se vor calma.
* Interziceţi insultele: cuvinte grele şi umilitoare, expresii agresive schimbate între fraţi por să fie foarte dureroase, mai ales că uneori sunt însoţite de intimidări, ameninţări şi respingeri. Trebuie să fiţi fermi şi să le-o tăiaţi din scurt, cerîndu-le să-şi ceară scuze reciproc.
* Interziceţi violenţa fizică. Regulile trebuie să fie clare: fără lovituri, nu-i face rău fratelui sau sorei, poate fi periculos.

Părinţii trebuie să se amestece în certurile copiilor lor?

– Da. Interveniţi pentru a-i despărţi dacă se lovesc: separarea fizică este primul pas în rezolvarea conflictelor. Ea permite scăderea tensiunilor între beligeranţi, mai ales cînd copiii au constituţii fizice diferite. Trimiteţi-i în camere separate, să se calmeze.

– Nu. Nu interveniţi, nu luaţi partea unuia dintre copii: Dacă daţi dreptate unuia, de obicei mezinului, sau pedepsindu-l doar pe unul singur, atunci veţi agrava rivalitatea dintre copii cu sentimental, resimţit de cel pedepsit, că i se face o nedreptate, mai ales dacă nu este singurul vinovat.

Lăsaţi-i să găsească singuri o cale de împăcare. Deci, nu interveniţi imediat, dacă nu există vreun pericol.

Învăţaţi-vă copiii să comunice!

Ascultaţi-le doleanţele. Fără neapărat a-i arbitra, cereţi fiecărui copil să vă explice motivele disputei. Fiecare copil este deseori convins că el este victima şi că dreptatea e de partea lui.

Pentru a opri conflictul, daţi-le dreptate la toţi şi explicaţi-le că îi înţelegeţi, că plîngerile lor sunt legitime. Dacă atmosfera este prea tensionată, staţi de vorbă cu fiecare separat. Astfel, puteţi să-i consolaţi pe toţi, fără să puneţi paie pe foc.

Copiii cei mari din familie nu îşi dau seama întotdeauna că fraţii lor mai mici se resimt în urma tachinării. Ceea ce pentru ei nu este decît un joc, poate fi o umilinţă pentru cei mai mici. Faceţi în aşa fel încît să îşi ceară iertare. Indiferent ce vîrste au, este important să îşi ceară scuze, ca apoi să îşi exprime afecţiunea frăţească. Cearta s-a terminat, să trecem la altceva!…

 

Cele mai citite

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă