30.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialParfumuri de contrabandă de 8 milioane de euro

Parfumuri de contrabandă de 8 milioane de euro

Valoarea medie de piaţă a parfumurilor descoperite în patru transporturi de produse de lux contrafăcute, coordonate de membrii reţelei destructurate la sfârşitul săptămânii trecute, se ridică la aproape 8 milioane de euro, reiese din motivarea deciziei prin care 12 membri ai reţelei au fost arestaţi, potrivit NewsIn.

Parfumurile aduse din ţările asiatice erau destinate statelor din Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al DIICOT. În cursul anului 2009, Vedat Vurgun, cetăţean olandez de origine turcă, Kutlu Metin, cetăţean turc şi Mihai Lambadarie au constituit pe teritoriul României un grup infracţional organizat, specializat în introducerea în ţară de parfumuri de lux şi ţigări de contrabandă, prin folosirea la autoritatea vamală de documente nereale, ulterior bunurile fiind valorificate ilegal în ţară sau în străinătate, potrivit DIICOT.

La intrarea în ţară, mărfurile erau declarate în tranzit, formalităţile vamale fiind efectuate la un birou vamal de interior, unde erau prezentate documente ale unor societăţi comerciale tip „fantomă”, care figurau ca beneficiari ai importurilor. Mărfurile erau apoi depozitate în spaţii puse la dispoziţie de către alţi membri ai grupării.

Tribunalul Bucureşti a emis, pe 19 martie, mandate de arestare pentru 12 dintre persoanele cercetate pentru contrabandă cu produse de lux, în timp ce un suspect va fi cercetat în libertate, iar altul are interdicţia de a părăsi ţara. Decizia instanţei poate fia tacată cu recurs.

Un motiv puternic pentru ca membrii reţelei să fie arestaţi a fost reprezentat de comportamentul acestora. Astfel, arată instanţa, “inculpaţii sunt foarte bine informaţi şi suspicioşi, utilizând în mod frecvent metode de contrafilaj şi autoverificare, beneficiin de informaţii şi sprijin inclusiv din partea unor funcţionari publici, schimbându-şi în mod frecvent telefoanele şi cartelele telefoanelor mobile”. Instanţa a mai reţinut că liderii grupării de contrabandişti utilizau de fiecare dată alte societăţi comerciale, în numele cărora întocmeau documente şi ştampile false, iar pe parcursul traseului din Turcia în România schimbau de mai multe ori şoferii.

În ceea ce priveşte decizia instanţei de a-l cerceta în libertate pe Eugen Grosu, căruia i s-a impus să nu părăsească ţara, Tribunalul Bucureşti a motivat că decizia de lăsare în libertate este necesară, având în vedere starea de sănătate a lui Grosu, subliniind că în timpul judecării propunerii de arestare preventivă a fost necesară prezenţa unei ambulanţe, după ce acestuia i s-a făcut rău.

De asemenea, Gabriel Gocan va fi cercetat în libertate, fără vreo restricţie impusă, după ce instanţa a respins ca neîntemeiată cererea de arestare preventivă în cazul său.

Printre cei care au primit mandate de arestare pe 29 de zile este şi căpitanul în rezervă Cosmin Marin Dobre, potrivit realitatea.net. Acesta are 30 de ani şi a fost decorat de Casa Regală a Marii Britanii pentru misiunea de reconstrucţie a Afganistanului.

Din cercetări a rezultat că gruparea care acţiona în România era parte a unui alt grup infracţional organizat, având ramificaţii internaţionale, specializat în contrabanda cu parfumuri şi ţigarete dinspre spaţiul asiatic către ţări din Uniunea Europeană, coordonat de Alibeyogullari Vahdet, cetăţean olandez de origine turcă. Acesta din urmă coordona şi activitatea segmentului românesc al reţelei desfăşurată pe teritoriul Belgiei sau Olandei, stabilea comenzile de mărfuri din China sau Turcia şi porturile maritime de descărcare a containerelor, modalitatea de încărcare a mărfurilor în camioane şi ruta de transport pe teritoriul european până la destinaţia finală.

Capii reţelei au cooptat în cadrul grupului şi alţi membri, responsabili de atragerea unor persoane influente în mediul autorităţilor vamale şi funcţionarilor vamali, în vederea facilitării introducerii mărfurilor în ţară, întocmirii documentelor de tranzit şi import fără efectuarea controlului fizic al mărfurilor şi livrării intracomunitare în baza unor documente fictive, fără efectuarea controlului vamal.

În perioada august 2009 – martie 2010, au fost introduse în România, în această manieră, 4 containere conţinând parfumuri de lux contrafăcute, de diverse mărci, în scopul livrării ulterioare către state din cadrul Uniunii Europene.

Cele mai citite

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici, anunță un comunicat de presă difuzat pe internet de Statul Major al Forțelor...

Rusia – Ucraina, ziua 830. Rusia atacă folosind armament produs în Iran, Coreea de Nord și China

În condițiile în care regimul Putin acuză Occidentul că oferă sprijin militar Ucrainei, Rusia atacă Ucraina folosind armament produs în Iran sau în Coreea...

Cu 42% mai multe probe de laborator la legumele şi fructele din producţia autohtonă

Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) va efectua în acest cu 42% mai multe probe de laborator la legumele şi fructele din producţia autohtonă, comparativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă