29 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialParadisul Tantareanu

Paradisul Tantareanu

Gradina familiei Tantareanu este unica prin amploare si remarcabila prin aranjamentul de foarte mult bun gust.

Proprietatea Tantareanu este intinsa pe 30.000 mp. Din aceasta suprafata, o mica parte este ocupata de cele patru case si club, restul fiind transformat in gradina.

Amenajarea gradinii a durat cam sase ani. La inceput, casele nu erau construite, dar se cunostea viitoarea lor amplasare. Prin urmare, gradina a fost „brodata”, cu rabdare, imprejurul acestor locatii.

 Proiectul s-a facut cu sprijinul arhitectului peisagist Virgil Isacescu, dar buna parte dintre idei sunt ale lui Cristian Tantareanu. „Am stiut mereu ce vreau, ce trebuie sa obtin. Nicio clipa n-am fost vioara a doua”, povesteste d-lui relatia cu „partitura”…

O tema majora caracterizeaza in mod evident acest proiect. Cu sprijinul ei, desenul gradinii este unitar, armonios, parand conceput „dintr-o bucata”, in ciuda lungului interval de timp pe care s-a intins amenajarea. In opinia noastră, aceasta tema se defineste prin folosirea spatiilor largi, aerisite, in care peisajul e „constrans” sa se supuna unei reguli montane, cu stancarii, paraie si conifere specifice acelui areal.

Conturarea peisajului montan a presupus ÅŸi modificarea reliefului. Mii de metri cubi de pamant au fost adusi pe proprietate si, impreuna cu solul extras la saparea fundatiilor, au fost aranjati sub forma de coline.

Cum nu exista munte fara rau, o pompa extrage apa din lacul din preajma si o impinge pe albia micului parau ce brazdeaza proprietatea; la iesirea din domeniu, apa se varsa, iarasi, in lac. Pe parcurs, suvoiul de apa este pus sa se arunce in aer de pe o impunatoare stancarie, aidoma unei adevarate cascade.

Decorul e desavarsit cu sprijinul unui numar impresionant de statui, multe in marime naturala. Cele ecvestre sunt de neuitat!

O decizie curajoasa si fermecatoare este popularea gradinii cu pasari aflate in libertate. Cateva sute! Gainile decorative si ratele se plimba relaxate printre statuile parcului, iar cincizeci de iepuri isi duc traiul fericit in adaposturile special amenajate.

Si nu-i firicel de gunoi, desi de ingrijirea domeniului se ocupa doar cinci gradinari, care curaÅ£a si piscina si fac si alte treburi pe langă… case. Secretul? Un foarte bun administrator!

 

sursa: casamea.ro

 

Alte articole:

Gradina poetica cu ponton

O gradina relaxanta cu lemn si piatra

Cele mai citite

Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a decis, vineri, menţinerea arestului la domiciliu în cazul fostului preşedinte al PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită, hotărârea...

Tandemul militar Covaliu-Boroi a „tocat” și „îngropat”, în 7 ani, peste 145.000.000 de euro de la COSR

De aproape opt ani de zile, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) este feuda tandemului militar-comisar șef de poliție Mihai Covaliu-președinte și colonelul...

Dacă nu a mers cu Sistemul Patriot, Iohannis poate încerca la Biden cu patrioți Fierbinți

Ilustrație: Marian Avramescu Sistemul Patriot din România nu pare să ia direcția Ucrainei, dar, chiar și în situația aceasta, tot președintele Klaus Werner Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă