Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, vrea cercetari serioase in cazurile pacientilor morti ca urmare a plimbarilor prin spitale.
Medicul Cornel Fulga, de la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina, este urmarit penal pentru ucidere din culpa, dupa ce pacientul Mihai Constantinescu (62 ani), plimbat patru ore intre sectiile spitalului, a facut stop cardiac si a murit. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, spune ca toate cazurile de acest gen ar trebui cercetate ca accidentele de avion, pentru a se determina care sunt deficientele din sistem care au condus la producerea lor, iar apoi pentru a se inlatura aceste deficiente. In opinia lui Astarastoae, nici doctorii nu si-ar dori astfel de accidente. "Doar un medic care este psihopat sau fiara isi poate plimba pacientul intre spitale sau intre sectiile aceluiasi spital pana cand acesta moare", ne asigura Vasile Astarastoae. Expertii in politici publice au insa o viziune proprie asupra salvarii de la moarte a oamenilor plimbati prin spitale: procuratura si politia sa-si faca treaba, pentru ca procurorii si politistii pot deveni si ei, la un moment dat, "pacienti Lazarescu" care sa moara cu zile din cauza invocatelor deficiente.
In ultimul caz de acest fel, cel de la Slatina, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva medicului Cornel Fulga. Acum o luna, medicului Fulga i-a fost desfacut contractul de munca de catre o comisie din care a facut parte si ministrul Sanatatii, Ion Bazac. Doctorul este acuzat ca a refuzat sa-i ofere ingrijiri lui Mihai Constantinescu (62 ani), din Draganesti-Olt, pacientul adus la urgenta in stare grava si a carui inima a incetat sa mai bata dupa ce a fost plimbat prin spital. Raportul medico-legal final a stabilit ca pacientul a decedat ca urmare a unui infarct acut de miocard. Potrivit comisarului Claudia Radu, procurorii vor decide dupa finalizarea cercetarilor daca trimit sau nu dosarul medicului in instanta, pentru a fi judecat. Presedintele Colegiului Medicilor spune, la randul sau, ca in aceasta saptamana o comisie independenta se va pronunta pe linie disciplinara in cazul de la Slatina.
Actiunea procurorilor din Olt nu este, din pacate, semnalul ca justitia incepe sa-si faca treaba si sa se aplece asupra miilor de cazuri de domni Lazarescu, apreciaza Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice. "Cazul de la Slatina a fost unul intens mediatizat. Atunci cand procurorii vor incepe sa cerceteze din proprie initiativa astfel de cazuri, vom spune ca s-a schimbat ceva in aceasta tara. La un moment dat, se poate ca un politist sau un procuror sa fie in ipostaza pacientului de la Slatina", afirma Moraru.
Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, spune ca odiseea pacientilor ucisi in spitalele autohtone poate fi curmata. "Este necesara o analiza a intregului sistem, a administrarii lui, asa cum se face in aviatie: de ce
s-a intamplat, ce a permis acest lucru? La noi, este gasit un vinovat, de obicei medicul, caruia i se taie capul. Apoi, gunoiul este bagat sub pres", spune Astarastoae.
In ultimii ani, povestile de groaza din spitale, cu oameni plimbati pana si-au dat ultima suflare sau cu cazuri flagrante de malpraxis, au socat opinia publica. In cazul Nataliei Ionescu, tanara decedata la Maternitatea Giulesti, Institutul de Medicina Legala a apreciat ca este vorba de o culpa medicala, insa ancheta este departe de a fi incheiata, asa cum se intampla si cu cercetarile in cazul Teodorei Rachitanu, de 21 de ani, din Botosani, insarcinata in luna a saptea, care a murit dupa ce a fost plimbata timp de patru luni intre spitale. Un alt caz recent este cel al pacientului Avram Ghild, care a murit in conditii ciudate la Galati si pentru care exista o ancheta in curs.