30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialPacientii constanteni, tratati la spitalele din Bulgaria

Pacientii constanteni, tratati la spitalele din Bulgaria

» Un satean din Dumbraveni grav bolnav a fost dus de familie la un spital din Bulgaria, aflat la o distanta de 20 de kilometri.

» Persoanele care locuiesc in satele de granita prefera aceasta varianta, intrucat cel mai apropiat spital romanesc este la minim 60 de kilometri.

In ultima perioada, in judetul Constanta s-au inregistrat mai multe incidente deosebite, cand masinile Serviciului de Ambulanta au ajuns prea tarziu la anumite solicitari. Este deja bine cunoscut cazul de la Deleni, de pe 1 mai, cand salvarile chemate pentru a interveni la un grav accident rutier au ajuns dupa aproape o ora. Cele mai multe situatii de acest gen se inregistreaza intr-adevar mai mult in sudul judetului, unde nu exista unitati ale SAJ. Nu este neaparat vina celor de la Ambulanta intrucat acestia au cerut fara succes Ministerului Sanatatii infiintarea unor noi substatii. Situatia a devenit critica in special pentru pacientii domiciliati in satele si comunele amplasate la granitia sud-vestica cu Bulgaria. Acestia au doar doua variante, si anume sa mearga la substatia din Baneasa, unde exista doar asistente medicale, sau la Mangalia. In acest ultim caz, timpii de interventie pun adesea in pericol viata pacientului. Este nevoie de aproape o ora pentru ca o salvare sa ajunga din vechiul Callatis la localitati precum Dumbraveni sau Independenta. Urmeaza apoi cateva zeci de minute petrecute la fata locului, iar apoi transferul pacientului inapoi la Mangalia. Se pierd asadar si cate doua ore si jumatate pentru o solicitare. Problema s-ar rezolva daca mult-anuntatele substatii de la Cobadin si Negru Voda s-ar deschide, dar acest proiect, desi a fost aprobat, nu a fost inca pus in aplicare. Reprezentantii SAJ Constanta spun ca fondurile pentru aceste unitati au fost deblocate, dar ca nu exista personal. S-au deblocat posturile vacante de asistente si soferi, dar fie nu a existat nici o cerere, fie cei prezenti la concurs au fost slab pregatiti si nu au indeplinit baremul.

O situatie incredibila
O data cu aderarea Romaniei si Bulgariei in structurile Uniunii Europene, vechile reguli de la frontiera au disparut. Se poate trece dincolo doar cu buletinul, iar formalitatile vamale dureaza doar cateva minute. Incredibil, dar oamenii din satele romanesti apropiate de granita au gasit un mod inedit de a rezolva problema urgentelor medicale. In urma cu cateva saptamani, un barbat din satul Dumbraveni a fost la un pas de a-si pierde viata din pricina unor mai vechi afectiuni. Membrii familiei au vrut initial sa sune la Ambulanta, dar s-au gandit ca aceasta va ajunge prea tarziu. S-a luat imediat o decizie inedita, pacientul fiind urcat intr-un autoturism particular si transportat la un spital din orasul bulgar, General Tosevo. Acesta se afla la doar 20 de kilometri distanta de localitatea constanteana, in timp ce unitatea din Mangalia, singura din zona unde se gasesc medici, este la peste 60 de kilometri. In mod surprinzator, acest caz nu este unic, mai multe persoane care locuiesc in zona de frontiera declarand ca astfel de actiuni tind sa devina un obicei. De fiecare data transferul s-a facut cu masini particulare, iar autoritatile medicale constantene nu au fost deloc sesizate. Oamenii spun ca le declara medicilor bulgari ca sunt turisti si ca li s-a facut rau pe drum si ca se tem sa mai mearga pana la un spital din Romania. Reprezentantii SAJ Constanta spun ca nu au auzit despre astfel de cazuri si ca ei intervin la fiecare solicitare primita.

Masuri imediate
Pentru a stopa exodul pacientilor romani spre spitalele din tara vecina, Ministerul Sanatatii ar trebui sa ia imediat anumite masuri. De ani buni, conducerea Servi-ciului de Ambulanta a Judetului Constanta solicita MS-ului infiintarea unor substatii in zonele defavorizate, in special cele din sudul judetului. Ministerul a aprobat o singura astfel de cerere, dar proiectul nu s-a finalizat pentru ca nu au fost deblocate inca fondurile necesare. Este vorba despre substatiile Cobadin si Negru Voda, a caror "inaugurare" se tot anunta de mai bine de jumatate de an. In sud-est exista o singura unitate regionala, cea de la Baneasa, care nu dispune insa de nici un medic, ci doar de cateva asistente.

Cele mai citite

Jador și Oana Ciocan vor merge pe drumuri separate. “Da, m-am despărțit”

Despărțire șoc în showbiz-ul românesc. Artistul Jador și Oana Ciocan s-au despărțit, potrivit spuselor cântărețului. În lumea showbiz-ului românesc, Jador și Oana Ciocan au fost...

EURO 2024. Dan Negru reacționează în scandalul momentului: “Suntem de mâna a doua”

Dan Negru, vedeta de la Kanal D, a reacționat la scandalul momentului: faptul că PRO TV, televiziune cu 60 de milioane de euro profit...

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...
Ultima oră
Pe aceeași temă