16.1 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialPacienţi la dializă, în greva foamei

Pacienţi la dializă, în greva foamei

Mai mulţi bolnavi din Dej, dependenţi de dializă, au intrat în greva foamei pentru că centrul privat unde-şi fac tratamentul ar putea fi închis, transmite Digi24.

Bolnavii aduşi aici cu ambulanţele de trei ori pe sâptămână pentru tratament, iar dacă această clinică se închide ar trebui transportaţi la Cluj-Napoca. Bolnavii se plâng că ar pierde toată ziua pe drum, în condiţiile în care doar tratamentul lor durează patru ore. Astfel, 15 dintre cei 39 de pacienţi au intrat în greva foamei.

Reprezentanţii clinicii spun că se gândesc să o închidă pentru că are pierderi încă din 2011, de când a fost inaugurată. Asta pentru că tariful decontat de casa de asigurări de sănătate acoperă doar tratamentul şi transportul, nu şi cheltuielile de funcţionare a clinicii.

„Ne-am confruntat şi cu o disponibilitate redusă a personalului medical calificat în zonă astfel încât am avut dificultăţi mari în acoperirea orelor de tratament cu personal medical calificat. Nu există o decizie finală referitoare la închiderea centrului”, spune Ioana Ţoncu, director operaţional.

„Luni o să discut cu ei ca să îmi spună exact ce decizie au luat şi cum i-au împărţit pe pacienţi, unde de fapt mai au centre”, a explicat Dorina Duma, managerul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj.

Cel mai apropiat centru de dializă de stat este la Cluj-Napoca, adică la 60 de kilometri. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează 107 euro pe lună pentru fiecare pacient cu dializă.

Cele mai citite

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...
Ultima oră
Pe aceeași temă