13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPăcăleală de criză: un loc de muncă în străinătate

Păcăleală de criză: un loc de muncă în străinătate

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa au înregistrat până la această dată în jur de o sută de reclamaţii din partea angajaţilor.

 

Cele mai multe dintre sesizări fac referire la neplata drepturilor salariale, neacordarea banilor pe concediul de odihnă sau a orelor suplimentare, neplata concediilor medicale. De asemenea, au existat o mulţime de reclamaţii  privind munca la negru. Ca de obicei, constănţenii au reclamat, în mare parte, firmele de pază şi protecţie, societăţile care desfăşoară comerţ cu amănuntul, dar şi firmele de plasare a forţei de muncă în străinătate.

„Am avut încredere într-o astfel de societate de plasare şi m-am trezit într-o ţară străină, fără să încasez banii promişi şi fără a beneficia de condiţiile promise în contract”, ne-a declarat Ion Vasiliu, un bărbat în vârstă de 45 de ani, care a fost plecat  trei luni în Italia. În celelalte plângeri, oamenii vorbesc despre activitatea agenţiilor care le-au promis contracte de muncă în condiţii optime şi care i-au păcălit. În plus, ei le reproşează acestora că nu le-au restituit garanţia depusă şi că nu au primit banii promişi.

„Oamenii vin la noi şi ne spun că patronii nu le eliberează cel de-al doilea exemplar al contractului de muncă,pe care ar trebui să-l primească în mod normal”, a arătat purtătorul de cuvânt al ITM, Florina Vişan. Tocmai de aceea, ea le recomandă celor care apelează la serviciile unor astfel de agenţii pentru a-şi găsi un loc de muncă în străinătate să verifice mai întâi dacă firmele respective se achită de obligaţiile pe care le au, potrivit legii.

O primă condiţie presupune că în contractul de muncă încheiat cu angajatorul străin, să figureze obligatoriu funcţia, ocupaţia, natura şi durata angajării, durata timpului de muncă şi de repaus, dar şi tariful orar. De asemenea, în contract trebuie specificată şi valoarea salariului. Totodată, oamenii trebuie să ştie şi amănunte privind condiţiile de cazare, de asigurare a hranei, a taxelor, impozitelor şi contribuţiilor pe care angajatul trebuie să le plătească, dar şi despre obligaţiile pe care cetăţeanul român le are în străinătate.     Text Box:

Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

VIDEO. Ana Porgras, OUT de la Survivor. Vedeta a primit mii de euro de la PRO TV

Ana Porgras a fost nevoită să părăsească competiția „Survivor All Stars” în ediția difuzată pe 2 mai la PRO TV, după ce a suferit...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...
Ultima oră
Pe aceeași temă