26.4 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialOtelul Galati are pretentii de Cupa UEFA

Otelul Galati are pretentii de Cupa UEFA

Fara ajutor local, Otelul s-a plasat in spatele "careului de asi".
Lituanienii invadeaza orasul de la Dunare.
Galatenii ar putea ajunge in Cupa UEFA prin intermediul Intertoto.
Viorel Tanase pastreaza traditia la clubul din Galati.

ara un buget impresionant, Otelul Galati s-a postat in preajma careului de asi al campionatului trecut, obtinand dreptul de a-si incerca sansa in Europa prin intermediul Cupei UEFA – Intertoto. "La bugetul pe care l-am avut nu ne puteam gandi la mai mult decat am reusit. Intre locul 5, ocupat de Otelul, si primele patru pozitii este o diferenta de multe milioane de euro", ne explica directorul general al clubului galatean, Marius Stan.
Povestea parcursului echipei de la Dunare incepe acum un an si jumatate, cand au fost adusi nu mai putin de 18 jucatori noi. "De multe ori, antrenorul Petre Grigoras era pus intr-o postura inedita, ajungand sa cunoasca multi jucatori direct in cabina", isi aminteste Marius Stan. "Oricum contributia lui Grigoras la formarea acestei echipe este enorma. A trecut cu magna cum laudae testul omogenizarii, iar daca acum multi dintre fotbalistii nostri sunt curtati de cluburi mari este, in mare parte, meritul lui Grigoras", isi lauda antrenorul oficialul galatean. Aparuti din anonimat, atacantii Emil Jula, clasat al patrulea in ierarhia golgheterilor, cu 14 goluri, si Daniel Stan, cu 11 reusite, au contribuit serios la cele 60 de goluri cu care galatenii s-au situat dupa Dinamo, Rapid si Steaua in clasamentul eficacitatii.

Stabilitate la nivelul lotului
"De un an si jumatate tot cernem, tot schimbam. Avem dubluri pe fiecare post si a venit momentul sa culegem si roadele omogenitatii. In afara de jucatorii care s-au transferat deja, nu mai pleaca nimeni", anunta directorul general al galatenilor. Portarul Andrei Cosmin Vatca a fost acontat de Steaua, Marius Baciu a parasit clubul de la Dunare pentru a juca la nou-promovata Universitatea Cluj, Cosmin Marginean si Cristian Craciun si-au incheiat si ei socotelile cu Otelul, iar veteranul Viorel Tanase a pus ghetele in cui la aproape 37 de ani. Daca la capitolul plecari nu au fost miscari spectaculoase, galatenii si-au adus intariri din strainatate. In locul lui Vatca a sosit portarul marocan Ismail Kouha, jucator cu noua selectii in prima reprezentativa. "Are 1.91 metri, o forta de invidiat si masoara 47 in picior. Executa si lovituri libere chiar de la 30 de metri. Are un sut de exceptie", caracterizeaza Marius Stan noua achizitie pentru care a platit 150.000 de euro clubului Raja Casablanca.  
Multumiti de prestatia celor doi lituanieni veniti in iarna la Galati, internationalii Paulius Gribauskas si Tadas Labukas, oficialii Otelului vor sa intregeasca tripleta din Lituania cu Karolis Jasaitis de la FC Suduva, un jucator de 24 de ani care poate juca atat ca fundas central, cat si ca mijlocas defensiv. Impreuna cu el se mai afla in probe cehul Liubomir Kubica, un fundas central ce a activat pana in vara la formatia slovaca AS Trencin, si brazilianul Dalmar Rocha, un fotbalist de numai 19 ani. Daca se vor intelege cu clubul galatean, ultimii straini sositi vor ridica la noua numarul stranierilor din lotul formatiei de la Dunare, iar lista nu pare definitiv inchisa.
Lista achizitiilor ii mai cuprinde pe Gabriel Craciun (26 de ani) si Ovidiu Hoban (28 de ani), ambii transferati de la divizionara secunda Gaz Metan Medias. Dupa ce sezonul trecut au jucat sub forma de imprumut la echipe din liga secunda, Iorga, Banaru, Macare, Garleanu, S. Ilie si Elek s-au intors sa lupte pentru un loc de titular in formatia pregatita de Petre Grigoras.

Suparati pe autoritatile locale
Rezultatele bune ale echipei nu au rezonanta pe plan local. "Sunt foarte suparat pe autoritatile orasului, care nu ne ajuta deloc. Probabil ca este un caz unic, dar institutiile publice locale nu au nici un aport la bugetul clubului. Peste 90 la suta din bani provin de la combinatul Mittal Steal", se plange Marius Stan. "Fotbalul este un fenomen social si nu stiu unde mai poti sa aduci la un loc 8000-9000 de oameni in orasul Galati asa cum se intampla la meciurile noastre. Cu toate acestea, autoritatile continua sa ne ignore. Probabil ca nu le place fata mea. Toate celalalte echipe din Galati care activeaza in ligile inferioare si la meciurile carora vin doar cativa spectatori primesc bani, numai pentru Otelul nu se gasesc resurse", pare resemnat oficialul galatean. "E pacat, fiindca ne-ar fi prins bine o mana de ajutor pentru a incepe ridicarea instalatiei de nocturna a stadionului. Deocamdata sunt slabe sperante, insa sper sa-i sensibilizam in cele din urma, pentru ca nu vreau sa ajungem sa vindem jucatori ca sa rezolvam problema nocturnei, mai ales ca acest sezon este ultimul in care mai primim licenta fara a fi conditionati de existenta nocturnei", spune Marius Stan.

AMBITII
Direct UEFA In sezonul viitor
Desi nu se poate lauda cu un buget spectaculos, Galatiul are ambitii europene pentru sezonul viitor. "Obiectivul este clasarea pe unul dintre primele sase locuri si participarea in cupele europene. Va fi o lupta stransa si cred ca ne vom bate cu inca 10-12 echipe pentru un loc in Europa. Consiliul de Administratie a aprobat un buget de 4 milioane de dolari si daca am judeca dupa aceasta suma am fi undeva in partea a doua a clasamentului", spune directorul general al "otelarilor" Marius Stan.

SECUND
Viorel Tanase continua traditia
Viorel Tanase (foto), care la 37 de ani a renuntat la activitatea de performanta, va activa ca antrenor secund alaturi de Marian Dima. "Este un om de mare caracter, o valoare si merita sa ramana la Otelul. Va fi importanta vocea lui in vestiar", a declarat antrenorul Petre Grigoras, care a explicat glumind cooptarea lui ca secund: "N-aveam cum sa-l refuz, Tase mi-a fost impus de catre conducere". Desi va trebui de-acum inainte sa dea indicatii, Tanase nu s-a impacat inca cu renuntarea la cariera de jucator: "Daca baietii vor avea nevoie de mine, o sa intru pe teren!"

CONTINUITATE
Galatenilor nu le plac "importurile"
Formatia din Galati este una care a pus mare baza, in schema clubului, pe fosti jucatori ai echipei. Astfel, prin cooptarea lui Viorel Tanase ca antrenor secund, Otelul aduce in schema clubului inca un ex-jucator galatean. In conducerea clubului figureaza si alti fosti fotbalisti ce au aparat culorile clubului de la Dunare, printre care se numara directorul general Marius Stan (foto), adjunctul sau, Catalin Tofan, directorul de resurse umane Viorel Anghelinei, dar si administratorul stadionului, Gelu Popescu.

Cele mai citite

Dan Podaru: Cei mai mulți cetățeni ai sectorului 1 n-o mai vor pe Clotilde Armand

Cei mai mulți locuitori ai sectorului 1 din Capitală nu o mai doresc pe Clotilde Armand la primărie, concluzionează candidatul Partidului Ecologist Român (PER)...

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...
Ultima oră
Pe aceeași temă