15 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialOrtacii din Valea Jiului sărbătoresc vineri Ziua Minerului

Ortacii din Valea Jiului sărbătoresc vineri Ziua Minerului

Peste 8.000 de angajaţi ai Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani au zi liberă vineri, 6 august, când în Valea Jiului se sărbătoreşte Ziua Minerului, ei urmând să participe la depuneri de coroane de flori şi la un concert susţinut de corul Armonia din Baia Mare, potrivit Mediafax.

Programul manifestărilor cuprinde depuneri de coroane de flori la Vulcan, la Statuia Minerului, la EM Lupeni, în locul în care a fost uzina electrică şi la Monumentul “Lupeni 29”, şi la Petroşani, la Statuia Minerului din Parcul “Carol Schreter”, la aceste manifestări fiind aşteptaţi şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi judeţene, dar şi parlamentari hunedoreni.

“Ziua Minerului are o încărcătură specială pentru fiecare dintre cetăţenii Văii Jiului. Este ziua când conştientizăm, mai mult ca oricând, eroismul celor pentru care munca în adâncurile pământului a devenit destin şi tradiţie. Cu acest prilej, se cuvine să omagiem minerul de ieri, de astăzi şi mai ales, pe cel de mâine, asigurându-ne astfel că vom pune umărul la asigurarea continuităţii unei tradiţii unice, mineritul”, a spus Constantin Jujan, directorul general al CNH SA.

Conducerea companiei a decis ca această zi să fie liberă având în vedere că data are o importanţă aparte pentru Valea Jiului.

Astfel, în 6 august 1929 a avut loc greva minerilor de la Lupeni, când 22 de ortaci au fost ucişi. În 6 august 2001 a avut loc o explozie la mina Vulcan, în care şi-au pierdut viaţa 14 mineri. Nu a fost uitată nici semnificaţia religioasă, în 6 august credincioşii ortodocşi sărbătorind Schimbarea la Faţă.

Sâmbătă, un alt moment dedicat minerilor va avea loc la Petroşani, unde Biserica Ortodoxă “Sfânta Treime” va găzdui un Te Deum în memoria minerilor şi un concert de muzică religioasă susţinut de corul Armonia din Baia Mare. Potrivit reprezentanţilor CNH, minerii au primit tichete cadou în valoare de 400 de lei.

Cele mai citite

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă