4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialOprescu, plângere penală la DNA. Care sunt acuzaţiile pe care i le...

Oprescu, plângere penală la DNA. Care sunt acuzaţiile pe care i le aduce Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti. Reacţia Primăriei Generale

Arhiepiscopia Romano-Catolică București a anunţat, vineri, că a depus la sediul Direcției Naționale Anticorupție o plângere penală împotriva lui Sorin Oprescu, primar general al Capitalei, a oamenilor de afaceri Dragoș Bîlteanu și Ioannis Papalekas, cât și a unor angajați ai Primăriei Municipiului București, informează site-ul angelus.com.ro.

Primarul General şi cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi de de apartenență la un grup infracțional organizat, iar funcționarii publici și de abuz în serviciu pentru că ar fi refuzat să pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza și de a proceda la demolarea imediată a acesteia și la refacerea parcului public existent anterior. Grupul infracțional urmărește cu consecvență obținerea unui câștig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a clădirii ilegale (conform informațiilor din piață), prin menținerea acesteia în ființă și eventuala sa punere în funcțiune, astfel încât aceasta să poată fi valorificată ulterior”, se arată în plângerea penală înaintată de Arhiepiscopia Romano-Catolică București.

CITEŞTE ŞI  Proprietarii clădirii Cathedral Plaza vor să dea în judecată Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti  

Conform sentinței civile nr. 2520/28.06.2012 pronunțată de Tribunalul Dâmbovița, Primarul General al Capitalei este obligat să emită actul administrativ de demolare a construcției construită ilegal în vecinătatea Catedralei Sf. Iosif. Însă până la formularea plângerii penale, acesta nu a înţeles să desfăşoare nici un act material de desfiinţare, nici măcar parţială, a clădirii auto-intitulate Cathedral Plaza. Singurul demers legal îndeplinit de Sorin Oprescu a fost emiterea, la 8 luni după decizia irevocabilă, în septembrie 2013, a unei hotărâri privind “Efectuarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităților de desființare a construcției imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor și determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate”. mai scrie site-ul angelus.com.ro

Vineri după amiază, în jurul ore 16:40,  Primăria Capitalei a emis un comunicat de presă în care susţine că “procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfășoară în conformitate cu prevederile legale, la acest moment existând mai multe proceduri judiciare în derulare, de finalitatea lor depinzând atât realizarea demolării clădirii cât și modalitatea efectivă în care această demolare se poate realiza“.

România libera prezintă, mai jos, comunicatul de presă emis de Primăria Municipiului Bucureşti.

Astfel, precizăm că Primarul Municipiului București a solicitat proprietarului construcției să demareze procedurile legale în vederea desființării construcției încă din anul 2011, însă acest act a fost atacat în fața instanței de contencios administrativ de proprietarul construcției S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. Judecata acestui dosar a fost suspendată până la soluționarea irevocabilă a dosarului având ca obiect solicitarea S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. de obligare a Primarului Municipiului București să emită actul administrativ final reprezentat de Autorizația de Construire pentru intrarea în legalitate a construcției ”Cathedral Plaza”. Acest din urmă dosar se află încă pe rolul Tribunalului București, nefiind pronunțată o sentință în cauză.

Pe de altă parte, menționăm că pe rolul instanțelor judecătorești se află un dosar având ca obiect contestarea executării silite a Sentinței nr. 2520/28.06.2012 pronunțată de Tribunalul Dâmbovița precum și un dosar prin care s-a solicitat instanței să lămurească dispozitivul Sentințe nr 2520/28.06.2012, nici unul dintre aceste dosare nefiind soluționat irevocabil până la această dată, acestea fiind numai câteva dintre litigiile declanșate în legătură cu imobilul Cathedral Plaza.

Separat de aceste litigii, Municipalitatea a realizat demersuri în vederea efectuării unei expertize tehnice de specialitate, expertiză absolut necesară înainte de efectuarea oricărui demers efectiv privitor la demolarea imobilului.
 
Subliniem că demolarea unei clădiri precum și aducerea la îndeplinire a unei hotărâri judecătorești nu se pot face decât cu respectarea dispozițiilor legii. Faptul că soluționarea acestor litigii se întinde pe o perioadă mai lungă de timp nu este, în nici un caz, un aspect imputabil autorității publice ci ține efectiv de realizarea actului de justiție și de asigurarea respectării drepturilor tuturor părților implicate.

Primarul General al Capitalei îsi exprimă încă o dată dezaprobarea cu privire la tipul de comunicat de presa emis de Arhiepiscopia Catolica, caracterizat de prezentarea incompleta a situatiei de fapt și afirmații nejustificate și denigratoare.

Primarul General asigura ca soarta Cathedral Plaza va fi tranșată cu respectarea stricta a legii și a hotărârilor instantelor judecătorești.

Cele mai citite
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...

Plicurile antișoc sunt soluția perfectă pentru expedieri sigure și protejate

Produsele livrate clienților tăi au nevoie să fie protejate. Să ajungă la destinatar în starea în care pleacă din depozitul tău.  Ești proprietarul unui magazin...

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...
Ultima oră
Pe aceeași temă