14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialONU retrage 14 talibani de pe lista de sancţiuni

ONU retrage 14 talibani de pe lista de sancţiuni

Comitetul de sancţiuni al Consiliului de Securitate al ONU a decis vineri să retragă 14 talibani de pe lista de sancţiuni, a anunţat ambasadorul Germaniei la ONU, Peter Wittig, a cărui ţară asigură preşedinţia Consiliului în iulie, relatează Mediafax.

“Decizia de astăzi trimite un semnal puternic: Consiliul de Securitate şi comunitatea internaţională susţin eforturile Guvernului afgan de a începe un dialog cu talibanii pentru a ajunge la pace şi securitate în Afganistan”, a declarat Wittig.

Printre cei 14 talibani figurează patru membri ai Înaltului Consiliu pentru Pace afgan: Arsalan Rahmani Daulat, Habibullah Fawzi, Sayeedur Rahman Haqani şi Faqir Mohammad, a declarat Wittig într-un comunicat care nu precizează numele celorlalţi talibani vizaţi de aceste măsuri.

Instalat în octombrie 2010, Înaltul Consiliu pentru Pace este o instanţă cu 68 de membri numiţi de preşedintele Hamid Karzai şi a cărui misiune este de a stabili contacte cu insurgenţii.

“Comunitatea internaţională recunoaşte eforturile realizate de membrii Înaltului Consiliu pentru Pace în Afganistan pentru a lucra pentru pace, stabilitate şi reconciliere. Toţi afganii sunt încurajaţi să adere la aceste eforturi”, a comentat Wittig.

Înaintea decizia de vineri, 137 de talibani figurau pe lista sancţiunilor care prevede îngheţarea averilor, interdicţia de a călători şi un embargo privind armele.

Consiliul de Securitate al ONU a decis la 17 iunie să stabilească liste cu sancţiuni separate pentru Al-Qaida şi talibani, în speranţa instituirii unei distincţii şi pentru favorizarea reconcilierii în Afganistan.

Cele mai citite

Proliferarea în mediul online a imaginilor cu abuzuri sexual asupra copiilor, creștere alarmantă

Proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut dăunător s-a accentuat în primul trimestru al...

Cătălin Drulă, despre Marcel Ciolacu: “Minte când spune că economia merge bine”

Cătălin Drulă spune despre Marcel Ciolacu că minte atunci când spune că economia țării merge bine. "Cea mai mare minciună pe care o tot repetă...

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...
Ultima oră
Pe aceeași temă