15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialOm de afaceri din Alba Iulia, condamnat la doi ani de închisoare...

Om de afaceri din Alba Iulia, condamnat la doi ani de închisoare pentru înşelăciuni imobiliare

Omul de afaceri Marius Alexa din Alba Iulia, despre care se presupune că şi-a mutat afacerile în Dubai, a fost condamnat de Judecătoria Alba Iulia la doi ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, el fiind acuzat că nu şi-a plătit obligaţiile legale către stat.

Reprezentanţii Judecătoriei Alba Iulia au anunţat, marţi, că magistraţii instanţei au decis condamnarea omului de afaceri Marius Alexa la doi ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, Marius Alexa a derulat, în perioada 2006 – 2008, un proiect imobiliar prin firma Meridian Construct, prin care a început să construiască un cartier rezidenţial în Alba Iulia.

Anchetatorii susţin că Alexa a înfiinţat, în aceeaşi perioadă, o societate, Impact Construct SRL, prin care a încercat să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale către stat, aferente sumelor încasate de la beneficiarii proiectului imobiliar, şi totodată a emis file CEC fără acoperire în valoare de peste 100.000 de euro.

Decizia Judecătoriei Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

De asemenea, instanţa a acceptat ca Ministerul Finanţelor Publice să se constituie, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, parte civilă în acest dosar, în vederea recuperării prejudiciului.

Marius Alexa a mai fost condamnat, la începutul lunii aprilie, tot de magistraţii Judecătoriei Alba Iulia la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru evaziune fiscală într-un dosar asemănător, în care afaceristul este acuzat că a încercat să evite plata obligaţiilor fiscale către stat.

Alexa mai este judecat într-un al treilea dosar aflat pe rolul Tribunalului Alba în care este acuzat că a înşelat 12 familii din Alba Iulia şi o societate prin proiectul imobiliar ce viza construirea unui cartier rezidenţial în Alba Iulia.

Potrivit rechizitoriului, Marius Alexa, în calitate de administrator al societăţii Meridian Construct, este acuzat că, în perioada 2006-2008, a încheiat mai multe promisiuni de vânzare-cumpărare fără să le precizeze cumpărătorilor că terenurile nu erau achitate vânzătorului de la care le-a luat iniţial, respectiv o societate comercială.

De asemenea, unele din terenuri au fost ipotecate în favoarea unor bănci pentru contractarea unui credit de către Meridian Construct, iar în alte cazuri constructorul nu a obţinut nici măcar autorizaţiile necesare de construcţie.

În final, păgubiţii au fost nevoiţi să-şi răscumpere singuri terenurile sau să-şi finalizeze locuinţele cumpărate, în unele cazuri ajungând să plătească dublu faţă de preţul convenit iniţial.

Prejudiciul estimat de anchetatori în acest caz se ridică la circa 800.000 de euro.

În prezent, firma principală a lui Marius Alexa, Meridian Construct, se află în insolvenţă, iar creditorii, persoane fizice, bănci sau firme, încearcă să valorifice bunurile acesteia pentru a recupera o parte din datoriile pe care le au de încasat de la aceasta.

Surse apropiate anchetei au declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că se presupune că omul de afaceri Marius Alexa ar fi plecat în Dubai, unde şi-ar fi transferat o parte din avere şi desfăşoară tot afaceri imobiliare.

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă