15.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialOficialii de la OMS, îngrijoraţi de transmiterea Zika pe cale sexuală

Oficialii de la OMS, îngrijoraţi de transmiterea Zika pe cale sexuală

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este îngrijorată faţă de cazul de transmitere a Zika pe cale sexuală, a declarat, pentru EFE, un purtător de cuvânt al OMS, amintind că, potrivit studiilor ştiinţifice, această cale de transmitere fusese dovedită din 2008 în Statele Unite ale Americii. 

Agerpres aminteşte că autorităţile sanitare din Texas (SUA) au anunţat marţi un caz de transmitere a virusului Zika prin contact sexual. Pacientul a avut relaţii sexuale cu o persoană bolnavă care s-a întors dintr-o ţară unde virusul este prezent, potrivit serviciilor de sănătate. 

“Suntem îngrijoraţi cu privire la informaţiile despre cazul de transmitere pe cale sexuală. Acesta ar fi al doilea cu privire la care există informaţii că o persoană dobândeşte virusul pe această cale”, a declarat Tarik Jaserevic, purtător de cuvânt al OMS. Este nevoie de “mai multe cercetări” pentru a înţelege această situaţie. 

Oficiul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a cerut miercuri ţărilor europene să se coordoneze pentru a preveni propagarea Zika, în condiţiile în care riscul creşte primăvara şi vara, pe măsură ce cresc temperaturile, potrivit EFE şi AFP. 

Toto miercuri, OMS le-a cerut ţărilor europene să ia măsuri împotriva virusului. “În fiecare ţară europeană în care este prezent ţânţarul Aedes există riscul de a se propaga febra Zika. Mai mulţi călători infectaţi au intrat în Europa, dar boala nu s-a propagat pentru că ţânţarul este încă inactiv”, a semnalat într-un comunicat Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a evidenţiat recent puternica suspiciune că virusul Zika s-ar afla la originea înmulţirii cazurilor de malformaţii congenitale din America Latină, care constituie o urgenţă de sănătate publică de nivel mondial. 

Răspândirea geografică pe scară largă a speciilor de ţânţari care pot transmite virusul, lipsa imunizării împotriva virusului, precum şi lipsa vaccinului şi a unei diagnosticări rapide fiabile fac să crească îngrijorarea faţă de propagarea globală a Zika, a mai afirmat directorul regional. 

Zsuzsanna Jakab a cerut ţărilor europene să acţioneze în mod coordonat pentru asigurarea controlului asupra ţânţarilor, inclusiv implicând populaţia pentru a se elimina siturile favorabile reproducerii ţânţarilor şi planificând aplicarea insecticidelor şi distrugerea larvelor. 

Măsurile trebuie să includă, de asemenea, campanii de informare pentru a preveni înţepăturile în cazul persoanelor aflate în situaţii de risc, mai ales femeile însărcinate, întărirea monitorizării, asigurarea detectării virusului şi a complicaţiilor neurologice provocate, precum şi dezvoltarea de teste şi vaccinuri. 

Febra Zika a fost detectată în 25 de ţări americane şi a obligat unele guverne din regiune să ia măsuri extreme. Brazilia şi Republica Dominicană au desfăşurat forţe militare împotriva acestui ţânţar care transmite virusurile Zika, Dengue şi Chikungunya.

 

Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...
Ultima oră
Pe aceeași temă