32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialObama, anunț important pe Twitter: Această înțelegere va ajuta America și celelalte...

Obama, anunț important pe Twitter: Această înțelegere va ajuta America și celelalte state ale lumii să fie mai sigure

Președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama a transmis, luni, pe contul personal de Twitter, că acordul nuclear dintre SUA şi Iran va ajuta ”America și celelalte state ale lumii mult mai sigure”.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, marţi, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii oricând doresc.

În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu.

Analiştii afirmă că lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea fi criticată de opozanţii acordului şi ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei.

O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iranul nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani.

Cele două Camere parlamentare ale Congresului Statelor Unite, dominate de republicani, ar putea bloca acordul marilor puteri cu Teheranul pe tema controversatului program nuclear iranian, oficiali din Senat semnalând deja amânarea dezbaterilor privind atenuarea sancţiunilor.

Senatorul Robert Corker, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul SUA, a declarat marţi după-amiază că dezbaterile privind atenuarea sancţiunilor impuse Iranului va avea loc abia în toamnă. "În Senat nu va exista niciun vot pe tema Iranului până în septembrie", a explicat Corker.

 

Cele mai citite

Se deschid ștrandurile de la Sovata

Pe 21 iunie, se deschid ștrandurile la Sovata și vara își intră oficial în drepturi. E deja binecunoscut că, la Sovata, vara începe odată...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...

UE cere Chinei să înceteze să mai încalce drepturile omului

Uniunea Europeană a reiterat apelurile adresate Chinei de a pune capăt încălcărilor drepturilor omului, după ce o delegație a UE a vizitat Tibetul și...
Ultima oră
Pe aceeași temă