14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialO româncă trimite Germania la Curtea de Justiţie Europeană pentru neplata şomajului....

O româncă trimite Germania la Curtea de Justiţie Europeană pentru neplata şomajului. Urmează Marea Britanie?

Germania a fost trimisă în faţa Curţii Europene de Justiţie (CJUE) de către Comisia Europeană pentru că nu a acordat ajutor de şomaj care nu şi-au găsit un loc de muncă.

Juriştii Executivului european susţin, în poziţia transmisă Curţii Europene de Justiţie (CJUE), că excluderea europenilor de la ajutoarele sociale nu este conformă cu dreptul comunitar, informează Süddeutsche Zeitung, publicând un articol intitulat “Cadoul populist de dreapta”.

Citeşte şi: Peste 300 de plângeri la UE despre declaraţia privind amprentarea românilor

Poziţia Comisiei a fost transmisă în cazul unei românce de 24 de ani şi a fiului său. Cei doi trăiesc din 2010 în Germania. Tânăra a locuit la sora ei în Leipzig unde a studiat timp de 3 ani. Femeia a primit alocaţie pentru copil şi un spor de întreţinere, dar în momentul în care a solicitat ajutor de şomaj (Hartz-IV) a fost refuzată. Românca a dat statul german în judecată, dar Tribunalul social din Leipzig a decis, în iulie 2013, să solicite clarificări de la CJUE.

Citeşte şi: RAPORT. Cei mai mulţi medici străini din Germania provin din România

În prezent, statul german nu acordă ajutor de şomaj imigranţilor care vin în Germania în alte scopuri decât cel al căutării unui loc de muncă.

Comisia Europeană cere, astfel, Berlinului să acorde un tratament egal tututor cetăţenilor din statele membre UE.

“Pentru a beneficia de asistenţă socială într-o altă ţară europeană un cetăţean din alt stat trebuie să fie angajat, să fie rudă apropiată (a unei persoane aflată în acea ţară) sau să aibă reşedinţa în acel stat”, a precizat Pia Ahrenkilde Hansen, Purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Citeşte şi: Politician german: 46% din românii şi bulgarii ajunşi în Germania nu au pregătire profesională

Politicienii germani de dreapta au declarat că trebuie restrâns dreptul europenilor la ajutoare sociale.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine şi chiar amprentaţi.

La fel de vocali s-au arătat şi politicienii britanici, profund îngrijoraţi că ţara lor va fi luată cu asalt de muncitori români şi bulgari, după deschiderea pieţei muncii din Marea Britanie, din acest an.

Premierul David Cameron a declarat recent că noii imigranţi nu vor primi ajutoare de şomaj în primele trei luni.

Decizia CJUE este deci aşteptată cu interes, Marea Britanie putând fi următorul stat membru care ar putea ajunge în faţa CJUE pentru nerespectarea legislaţiei comunitare.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă