12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialO filmare a grupării SI îndeamnă la crearea unui califat în Balcani...

O filmare a grupării SI îndeamnă la crearea unui califat în Balcani şi cucerirea Europei creştine

O înregistrare video atribuită grupării Stat Islamic (SI) dezvăluie intenţia jihadiştilor de a crea un “califat” în Balcani, împotriva Europei creştine, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

Într-unul din mesajele regăsite în filmul de propagandă “Onoarea stă în jihadul SI”, adepţii grupării sunt îndemnaţi să ucidă “infidelii”, să le arunce în aer casele şi maşinile. În înregistrarea video, difuzată vineri de presa sârbă şi bosniacă, apar și combatanți proveniți din statele balcanice cu populație majoritar musulmană, Albania și Bosnia-Herțegovina, precum și din Kosovo.

Mai mult, filmarea cheamă la “înlăturarea guvernului trădător din Bosnia-Herțegovina, crearea unui califat în Balcani și cucerirea Europei creștine”. Totodată, ei precizează că în Balcani au avut loc numeroase lupte de-a lungul secolelor, astfel că regiunea a devenit, pentru ei, un nou front și un scut împotriva “cruciaților” din Europa.

În rândul combatanților jihadiști din Siria și Irak se regăsesc și numeroși albanezi, bosniaci și kosovari de confesiune musulmană. Potrivit agenţiei EFE, nucleele de populație musulmană din Bosnia, Albania și Kosovo sunt o moștenire a secolelor de ocupație otomană, însă puțini dintre musulmanii din Balcani urmează curentele ultraconservatoare impulsionate din țări precum Arabia Saudită, deși în ultimele decenii a sporit influența acestora în zonă.

În Bosnia-Herțegovina au avut loc în ultimii 20 de ani circa zece atentate comise de indivizi asociați grupărilor islamiste radicale.

Cele mai citite

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă