29.5 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialUPDATE. O delegație LIBE anchetează presupusa existență a închisorilor CIA din România....

UPDATE. O delegație LIBE anchetează presupusa existență a închisorilor CIA din România. Cu cine se vor întâlni

UPDATE 17:01  Fostul diresctor al SIE, Ioan Talpeș, a declarat, joi, că România “nu a avut niciodată vreo ofertă de deschidere sau oferire a unei închisori Nu există. Cu România nu s-a discutat așa ceva”, a precizat Ioan Talpeș, pentru Agerpres.

***

O delegaţie a Comisiei LIBE din Parlamentul European va veni la București pentru a discuta cu fostul președinte, Ion Iliescu, cu fostul director al SIE Ioan Talpeş, cu procurorul general al României, Tiberiu Niţu, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile despre existența unor presupuse centre ale CIA în România, informează Mediafax.

Întâlnirea cu Ion Iliescu ar urma să aibă loc joi, la ora 17.00, potrivit programului delegaţiei, însă fostul preşedinte nu a confirmat încă participarea la discuţii. Întâlnirile cu procurorul general al României Tiberiu Niţu şi cu membri ai Parlamentului vor avea loc vineri.

De asemenea, delegația Comisieii LIBE se va mai întâlni, joi, cu Maria-Nicoleta Andreescu, director executiv al APADOR-CH, Diana-Olivia Hatneanu, membru în consiliul director al APADOR-CH, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice şi cu Adrian Mogos şi George Colgiu, de la International Consortium of Investigative Journalists.

Din delegaţia Comisiei LIBE fac parte Tanja Fajon, Eva Joly, Laura Ferrara, Jeroen Lenaers şi Barbara Spinelli.

Comisiile pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului din Parlamentul European au reînceput ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE, ca urmare a unor dezvăluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA şi în baza unei rezoluţii adoptate în 11 februarie de Parlament.

Cele mai citite

CEDO obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro unei femei transgen

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat o decizie care obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro, plus cheltuieli de...

Arhiepiscopia Romano-Catolică organizează o procesiune care celebrează Taina Sfintei Euharistii

Arhiepiscopia Romano - Catolică de București organizează, în ziua de duminică, 2 iunie 2024, o procesiune cu ocazia Solemnității „Trupul și Sângele Domnului”, care...

CEDO obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro unei femei transgen

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat o decizie care obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro, plus cheltuieli de...
Ultima oră
Pe aceeași temă