12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialNumărul de studenţi s-a înjumătăţit în România. Suntem mult sub media europeană

Numărul de studenţi s-a înjumătăţit în România. Suntem mult sub media europeană

România are şanse mici să atingă ţinta propusă pentru 2020, respectiv 27% din populație cu studii superioare. Țara noastră înregistrează o scădere „dramatică“ a numărului de studenți, pe fondul faptului că oricum suntem sub media europeană în privința absolvenților de învățământ superior, a declarat președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

„În percepția publică sunt prea mulți studenți, ceea ce este o aberație. Toată lumea își dă cu părerea la politica educațională. Suntem mult sub media europeană. Avem ca țintă asumată de România în parteneriat cu UE atingerea unei ponderi de 27,6% de absolvenți de învățământ superior în anul 2020. Din grupa de vârstă 30-34 ani suntem la 23%. Avem o scădere dramatică a numărului de studenți, practic o înjumătățire în ultimii ani, dar noi ne facem că nu vedem că ținta pe care ne-am propus-o pentru 2020 este practic imposibil de atins. Nu poți să transformi o descreștere dramatică și continuă într-o creștere în 2020. Este imposibil acest lucru, este un nonsens“, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres, la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Studenților din România.

Acesta a pledat pentru o creștere a finanțării pe Educație astfel încât în 2020 să se ajungă la 6% din PIB, adăugând că în România nu există o reglementare coerentă în domeniu.

Președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Iordan Predescu, a afirmat, la rândul său, că în România sunt extrem de puțini studenți.

„Pare anormal că mass-media spune că avem prea mulți studenți. Eu spun că avem extrem de puțini studenți și că efortul financiar făcut de întreaga societate pentru a învăța cât mai mulți tineri la nivel superior pentru a face față cerințelor pieței muncii este pur și simplu evident“, a arătat Iordan Predescu.

Profesorul a afirmat că, în prezent, studentul este altul decât cel tradițional, de acum 20-30 de ani, și acest lucru generează un alt tip de învățământ, care trece de la cel centrat pe profesor la cel centrat pe student.

Cele mai citite

Ciolacu transmite că soarta colaborării dintre PSD și PNL se discută pe 10 iunie

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, marţi, că pe data de 10 iunie, ziua de după alegerile locale şi europarlamentare, va avea loc...

Roberta Metsola: Tbilisi, te auzim! Te vedem

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, şi-a exprimat, marţi, sprijinul pentru poporul georgian, într-o postare pe reţelele de socializare, potrivit actualitate.org. Roberta Metsola, mesaj pentru georgieni:...

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă