22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialNU în Schengen pentru România. Vezi ce spune presa internaţională

NU în Schengen pentru România. Vezi ce spune presa internaţională

Olanda şi Finlanda au blocat intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, iar acest fapt este relatat pe larg în presa internaţională.

Ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a afirmat că Olanda şi Finlanda sunt izolate în UE din cauza opoziţiei lor faţă de intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, relatează novinite.com. Conform celor relatate pe site-ul bulgar, preşedinţia poloneză a Uniunii Europene regretă că Olanda şi Finlanda au blocat accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, afirmând că acest fapt scoate în evidenţă criza de încredere din cadrul Uniunii Europene. „Toate grupurile politice majore din parlamentul European regretă veto-ul Olandei şi Finlandei”

Ministrul de Interne al Poloniei, Jerzy Miller, a declarat că Bulgaria şi România au îndeplinit toate condiţiile tehice pentru a adera la spaţiul Schengen. „Este important de reţinut faptul că Bulgaria şi România păzesc graniţele esterne ale Uniunii Europene, şi fac asta fără vreo obligaţie formală.”

Pe de altă parte, ministrul finlandez de Interne, Paivi Rasanen, a declarat că decizia de a se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost cauzată de modul în care sunt tratate minorităţile, de corupţie şi de crima organizată dinc ele două ţări candidate, relatează Helsinki Times. „Cele două state au îndeplinit condiţiile tehnice, însă nu avem încredere că ele pot să asigure securitatea graniţelor externe ale Uniunii Europene din cauza unor aspecte precum curupţia”, a declarat Rasanen.

The New York Times notează:

„În timp ce refuzul de a accepta România şi Bulgaria în spaţiul Schengen nu afectează oamenii de rând, care pot călători liber în Uniunea Europeană, acesta reprezintă o mare lovitură pentru cele două guverne, care simt că ţările pe care le reprezintă sunt privite ca nişte naţiuni de mâna a doua”.

Agenţia de presă Associated Press consideră că disputa privind aderarea la Schengen a celor două state poate să degenereze. După ce Olanda a anunţat că va bloca aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, România a blocat importurile de flori din această ţară, pretextând existenţa unei bacterii periculoase. Acest fapt l-a determinat pe eurodeputatul olandez Esther de Lange să califice această măsura ca fiind „un şantaj de şcoală veche”.

France Presse îl citează pe ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, care a afirmat că nu ar fi rezonabil să se ridice această problemă la summit, deoarece nimic nu s-ar mai putea schimba până în luna octombrie. „România şi Bulgaria au intrat în UE prea devreme, de aceea există monitorizarea Comisiei Europene şi de aceea extinderea Schengen este o problemă atât de importantă”, a afirmat Gerd Leers.

Cotidianul olandez De Volkskrant a scris că amânarea deciziei de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar trebui să îi bucure pe cetăţenii celor două ţări. “Rareori românii şi bulgarii primesc veşti bune, totuşi, la 22 septembrie au primit”, notează De Volkskrant. Acelaşi cotodian notează faptul că nu este prima dată când Olanda îşi asumă o misiune ingrată în Uniunea Europeană în locul celorlalte state membre. Olanda a blocat aderarea Serbiei la Uniunea Europeană din cauza refuzului autorităţilor de la Belgrad de a colabora la prinderea şi arestarea criminalilor de război.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Camila Giorgi, retragere misterioasă din tenis. Motivul pentru care se zvonește că ar fi fugit în Statele Unite

Camila Giorgi, una dintre cele mai sexy jucătoare din circuitul feminin, a ales să se retragă din tenis într-un mod bizar. Italianca de 32 de...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...
Ultima oră
Pe aceeași temă