28.2 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăSpecialNou incendiu la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima

Nou incendiu la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima

Un nou incendiu a izbucnit astăzi la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima, dar acesta pare să se fi stins, au anunţat operatorul Tepco şi o sursă oficială, relatează AFP, citate de Mediafax.

“Focul şi fumul nu mai sunt acum vizibile, iar incendiul pare să se fi stins singur”, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei japoneze pentru siguranţă nucleară, pe baza informaţiilor obţinute de la Tokyo Electric Power (Tepco), compania care exploatează centrala.

Un purtător de cuvânt al Tepco anunţase anterior că ieşea fum din clădirea exterioară a reactorului 4. “Am informat imediat autorităţile şi pompierii (…). Încercăm să-l stingem”, precizase el.

După un cutremur şi un tsunami devastatoare, o serie de probleme grave afectează de vineri centrala Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord-est de Tokyo.

De atunci, la fiecare dintre reactoarele 1, 2, 3 şi 4 a avut loc câte o explozie. Cea care s-a produs marţi la reactorul 4, provocată de hidrogen, a declanşat un prim incendiu, care a găurit acoperişul clădirii exterioare. Acesta a fost stins, marţi, de armata americană.

Marţi seara, Tepco a anunţat că intenţionează să verse apă cu elicopterul într-un bazin al reactorului, pentru a răci combustibilul nuclear uzat.

În momentul cutremurului, reactorul 4 era oprit pentru operaţiuni de mentenanţă, dar înăuntru se află, în continuare, bare de combustibil radioactiv, care prezintă pericol dacă rămân neacoperite de apă. Acestea se află într-un bazin special de răcire, situat în incinta de protecţie, deasupra miezului reactorului. Sistemele obişnuite de răcire au căzut în pană, după cutremurul urmat de tsunami.

Un oficial din cadrul Agenţiei japoneze pentru Securitate Nucleară a dezminţit, de altfel, unele informaţii de presă, potrivit cărora doi angajaţi din cadrul Tepco au fost daţi dispăruţi, marţi, în legătură cu explozia de la reactorul 4.

Potrivit acestui oficial, cei doi angajaţi, la care se referă aceste informaţii, lucrau la o turbină aferentă reactorului, în momentul în care cutremurul şi valul seismic au atins centrala, vineri. “De atunci, aceste două persoane lipsesc”, a declarat el.

Incinta de protecţie a reactorului 2 a fost, de asemenea, afectată de o explozie, dar amploarea pagubelor, mai ales asupra etanşeităţii incintei, rămâne incertă.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă